Europees grensbewakingssysteem (Eurosur)

Met dank overgenomen van Europa Nu.

Eurosur is een grensbewakingssysteem van de Europese Unie1 bedoeld om illegale immigratie en grensoverschrijdende criminaliteit op te sporen en tegen te gaan. Eurosur is onderdeel van het EU-agentschap Frontex2.

In 2011 stelde de Europese Commissie3 een verordening voor ter oprichting van dit systeem. Per 2 december 2013 is Eurosur van start gegaan in 17 EU-landen. Dit zijn hoofdzakelijk landen die de grens vormen van het Europese Schengengebied4. Vanaf december 2014 zijn de andere EU-landen, waaronder Nederland, deel gaan uitmaken van Eurosur.

Eurosur heeft drie concrete doelstellingen: het opsporen van illegale migratiestromen en zorgen voor een afname van het aantal illegale immigranten dat het Schengengebied4 binnenkomt. Het proberen te beschermen en redden van levens van de vluchtelingen op zee. En het verbeteren van de veiligheid binnen de Europese Unie door criminaliteit aan buitengrenzen van het Schengengebied tegen te gaan.

Meer informatie

  • Frontex2

  • 1. 
    De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
     
  • 2. 
    Het Europees Grenswachtagentschap (Frontex) ondersteunt en coördineert de bewaking van de buitengrenzen van de Europese Unie. Lidstaten zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor de bewaking van buitengrenzen. Het agentschap vult de lidstaten waar nodig aan.
     
  • 3. 
    Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
     
  • 4. 
    23 landen van de Europese Unie en vier niet-lidstaten hebben in een overeenkomst vastgelegd de personencontrole aan hun gemeenschappelijke grenzen af te schaffen. De in totaal 27 landen die zich bij dit verdrag hebben aangesloten, noemen we de Schengenlanden. De Schengenlanden hebben gezamenlijke afspraken gemaakt over het visumbeleid, het asielbeleid en de samenwerking tussen politie en jusitie.