, Amsterdam

datum 20 november 2013 20:00
plaats Amsterdam
locatie Theater van ’t Woord - Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143 Toon locatie
aanwezigen F.C.G.M. (Frans) Timmermans i, G.A. (Gerdi) Verbeet i e.a.
organisatie SPUI25

De Stichting Hester organiseert voor de tweede maal een lezing om aandacht te vragen voor de rechten van de vrouw en de situatie in de regio Midden Amerika. Met: Frans Timmermans, Gerdi Verbeet, Arsène van Nierop, Wil Pansters, Edwin Koopman en Pablo Gamez.

Programma

  • Opening en gespreksleiding door Gerdi Verbeet ( lid van het Comité van aanbeveling van de stichting)
  • Hesterlezing 2013 door minister van Buitenlandse zaken Frans Timmermans
  • Video Ciudad Juárez, Wereldomroep
  • Arsène van Nierop over recente ervaringen in Mexico
  • Paneldiscussie over de huidige situatie in Mexico met o.a. professor Wil Pansters, journalist Edwin Koopman, journalist Pablo Gamez en Arsène van Nierop.

De Stichting Hester

Stichting Hester is opgericht door Arsène van Nierop. Hester, haar dochter, werd in 1998 vermoord in de Mexicaanse stad Ciudad Juàrez.

De stichting Hester zet zich in voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen in (vooral) de Mexicaanse stad Ciudad Juárez, waar in 1998 Hester van Nierop werd vermoord. Ze steunt daarbij o.a. het werk van de plaatselijke organisatie Casa Amiga.

Al jarenlang worden in de Mexicaanse grensstad Ciudad Juárez honderden vrouwen verkracht en vermoord. Oorzaken van deze vrijwel dagelijks terugkerende schokkende gebeurtenissen zijn o.a. dat deze stad de grootste doorvoerhaven van drugs naar de VS is en dat veel vrouwen uit het hele land er naar toe komen om te werken in de assemblagefabrieken. Zij zijn een gemakkelijke prooi in deze stad waar de corruptie welig tiert. Het Latijns-Amerikaanse machismo versterkt deze oorzaken.

In september 1998 werd de Nederlandse Hester van Nierop (28), die via Mexico op weg was naar de VS om daar een stageplaats te zoeken, dood aangetroffen in haar hotelkamer in Ciudad Juárez. Ze bleek te zijn verkracht en vermoord. De ouders van Hester, Arsène en Roeland van Nierop, brengen de moorden op hun dochter en de vele Mexicaanse vrouwen onder de aandacht bij Amnesty en binden de strijd aan met de lokale politie en justitie.


1.

Meer over...