Emine Bozkurt niet beschikbaar voor derde termijn in Europees Parlement

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op dinsdag 8 oktober 2013.
Emine Bozkurt niet beschikbaar voor derde termijn in Europees Parlement
Bron: Blog Emine Bozkurt

Europarlementariër Emine Bozkurt (PvdA) heeft vandaag bekend gemaakt dat ze zich niet opnieuw zal kandideren voor een plek in het Europees Parlement. Bozkurt heeft aan het einde van haar mandaat tien jaar voor de PvdA in het Europees Parlement gezeten.

Bozkurt: "Het beschermen van de rechten van minderheden en zwakkeren is één van de pilaren waarop de Europese Unie gebouwd is. In de afgelopen tien jaar heb ik me in Nederland, in de Europese Unie én daarbuiten sterk gemaakt om minderheden en de meest kwetsbaren in onze samenleving te beschermen. Het zijn vaak deze groepen die de hardste klappen van (economische) tegenslagen opvangen. Met deze missie ben ik in 2004 aan de slag gegaan. Dat mandaat is in 2009 hernieuwd met meer dan 66.000 stemmen. Nu is het tijd voor een nieuwe uitdaging."

Bozkurt maakte haar vertrek bekend tijdens een evenement dat zij samen met de UEFA organiseert over sociale inclusie en diversiteit in de sport: "Sport is een spiegel van de maatschappij: het brengt groepen samen en heeft in die hoedanigheid een grote bindende kracht. Anderzijds zijn er in de sport uitingen van xenofobie, (homo)discriminatie en racisme. De afgelopen jaren hebben we samen met de sportkoepels, sporters en supporters veel bereikt door het instellen van zero tolerance beleid tegen discriminatie en in te zetten op de gezamenlijke verantwoordelijkheid om sport voor iedereen toegankelijk te maken."

Resultaten

Emine Bozkurt heeft als woordvoerder Justitie, Buitenlandse Zaken en Vrouwenrechten in de voorbije jaren veel aan cruciale wetgeving gewerkt. In de strijd tegen kindermisbruik heeft zij in Europese wetgeving op laten nemen dat veroordeelde kindermisbruikers in geen enkele Europese lidstaat nog met kinderen kunnen werken. Bij het werken met kinderen moet er altijd een verklaring omtrent gedrag overlegd moet worden in alle lidstaten. Bij het checken daarvan wordt een koppeling gemaakt met het Europees Strafregister.

Ook heeft Bozkurt als rapporteur voor het Europees Parlement wetgeving opgesteld om fikse gevangenisstraffen voor frauderende bankiers in te stellen. Deze wetgevingsvoorstellen zijn met grote meerderheid door het parlement aangenomen en nu onderhandelt Bozkurt namens het Europees Parlement met de lidstaten.

De strijd tegen matchfixing in het voetbal heeft Bozkurt prominent op de Europese en nationale agenda gekregen. Matchfixing is niets anders dan een nieuwe vorm van georganiseerde misdaad met weinig pakkans en grote winsten. Door wedstrijden te beïnvloeden worden dankzij malafide online gokkantoren grote sommen geld witgewassen die verkregen zijn met drugs- of mensenhandel.

Ook haar werk voor vrouwenrechten had grote invloed. Als rapporteur vrouwenrechten in Turkije zorgde zij voor veel verbetering in wetgeving en in de praktijk. Als voorzitter van de parlementaire delegatie voor Midden-Amerika onderhield zij namens het Europees Parlement diplomatieke relaties met deze regio.