Geen extreme prijsstijgingen in het OV - Hoofdinhoud
Foto Flickr / franklinheijnen
De Partij van de Arbeid wil extreme prijsstijgingen in het openbaar vervoer voorkomen door vervoersbedrijven te verplichten hun tariefstijgingen ter goedkeuring voor te leggen aan de staatssecretaris. Laat die OV-bedrijven maar uitleggen waarom hun tarieven moeten stijgen. De reiziger wordt daar vaak door verrast, maar moet wel betalen. Het OV is een publieke dienst en dus moeten deze bedrijven publiekelijk verantwoording afleggen.
De tarieven van sommige vervoersbedrijven zijn de afgelopen jaren plotseling met tientallen procenten gestegen.Een beperkte tariefstijging is vaak goed te verdedigen, maar plotselinge verhogingen met tientallen procenten niet.
Deze prijsstijgingen zijn vaak juridisch mogelijk omdat provincies zaken over het hoofd zien bij de aanbestedingsprocedure. Om dit tegen te gaan overweeg ik zelfs een wettelijk maximum voor tariefstijgingen in te voeren, zoals dat nu ook al voor de NS geldt. Als de vervoerders hun gedrag niet verbeteren, moet de politiek ingrijpen.
De verschillende vervoerders werken ook te weinig samen, waardoor de reiziger nu voor ieder vervoersbedrijf een apart abonnement moet afsluiten. Ook dat zorgt voor hogere kosten. Het gaat mij erom dat bij deze bedrijven de reiziger weer centraal komt te staan. Kennelijk doen ze dat niet uit zichzelf, dus dan moeten ze voortaan maar toestemming vragen.
Dinsdag debatteer ik met de Tweede Kamer en staatssecretaris Mansveld over de tarieven en de OV-chipkaart. In het debat zal ik ook nog bepleiten dat in het hele Nederlandse openbaar vervoer een paar standaard kortingsproducten geldig zijn.