iPoort debat over Cyber Security Onderzoek & Beleid, Den Haag

Nieuwspoort
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 4 november 2013 16:00 - 18:00
plaats Den Haag
zaal Internationaal perscentrum Nieuwspoort i
aanwezigen M.R. (Marietje) Schaake i, R.F.A. (Astrid) Oosenbrug-Blokland i e.a.
organisatie Platform voor de InformatieSamenleving (ECP)

Maakt de politiek zich zorgen over Cyber Security? De burger wél!  Maar hebben we voldoende kennis?

Maandag 4 november 2013 van 16.00 uur tot 18.00 uur in Nieuwspoort Den Haag

De realiteit is dat we in het maatschappelijk en economisch verkeer steeds afhankelijker zijn van het internet. We maken deel uit van sociale netwerken, we doen onze betalingen online en zoeken voor ons relevante informatie snel even op. Wat er met al onze gegevens nu precies gebeurt, daar hebben we, als burgers, eigenlijk onvoldoende zicht op. We weten niet goed welke partijen betrokken zijn bij het registreren, volgen en opslaan van gegevens die we op het internet achterlaten. Berichten over het hacken of stelen van onze gegevens op internet maken het gevoel van onveiligheid alleen maar groter. Ook bedrijven worstelen met de vraag wat hiertegen te doen.

Het gevoel van onveiligheid in cyberspace neemt toe. We proberen elkaar op te voeden en bewust te maken van de risico’s online maar beseffen tegelijkertijd dat we weinig weerbaar zijn. Vooral als we in het nieuws weer op grootschalige cyber criminaliteit, data lekken of privacy schendingen worden gewezen, blijkt dat we met tegenmaatregelen vaak achter de feiten aanlopen.

Nationale Cyber Security Research Agenda (II)

Om cybersecurity vraagstukken van vandaag en morgen op te kunnen lossen, problemen voor te zijn en aan te pakken, is er een enorme behoefte aan de juiste expertise. Deze expertise wordt ontwikkeld en behouden door gedegen onderzoek, kennisvergaring, kennisdeling, onderwijs en innovatie op dit dynamische terrein. Het cyber security domein, bestaande uit onderzoekers vanuit industrie en kennisinstellingen, gebruikers en vertegenwoordigers van de overheid, is verenigd in het ICT Innovatie Platform ‘Veilig Verbonden’ (IIPVV). Zij hebben gezamenlijk een nieuwe editie Nationale Cyber Security Research Agenda, de NCSRA-II, geschreven. Het verzoek daartoe is afkomstig van de ministeries van Defensie, Veiligheid & Justitie, Economische Zaken, Binnenlandse Zaken & Koninkrijkrelaties en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

De NCSRA-II dient als basis voor het korte en lange termijn onderzoek in nationaal en internationaal verband. De agenda is een deelinvulling van de Nationale Cyber Security Strategie van de Nederlandse overheid en sluit goed aan op Europese initiatieven in dit kader. Tijdens de iPoort bijeenkomst wordt de NCSRA-II uitgereikt, waarna een debat volgt met belanghebbenden én politici over het belang van wetenschappelijk onderzoek voor Cyber Security.

Kijk hier voor het volledige programma. U kunt zich hier aanmelden.

Let op, er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

iPoort wordt ondersteund door het BPM-Forum, CIONET, ECP, iBestuur magazine, NGI, NVB, NVBA, NWO, PBLQ en SIG


1.

Meer over...