Werkbezoek Alliander

Met dank overgenomen van R.W. (René) Leegte i, gepubliceerd op woensdag 25 september 2013, 2:51.

VVD-Kamerlid op werkbezoek

23 September 2013 15:45 | Alliander

René Leegte, energiewoordvoerder bij de VVD, was vandaag bij ons op werkbezoek.

HetVVD-Kamerlid werd vanochtend rondgeleid in het vakantiepark Bronsbergen, nabij Zutphen, waar Liander het eerste autonome elektriciteitsnetwerk van Nederland heeft gebouwd. Hier wordt kennis ontwikkeld die van pas komt voor de energietransitie. In het park had René Leegte ook een gesprek met onze bestuursvoorzitter Peter Molengraaf over ontwikkelingen in onze sector.

Fotonenboer

Vervolgens werd het Kamerlid met een elektrische auto naar een fotonenboer in Vierakker gereden. Deze boer oogst ‘lichtdeeltjes’ (fotonen) van de zon met een grote hoeveelheid zonnepanelen op het dak van de stal. Deze lichtdeeltjes worden omgezet in energie, die onder meer voor twee melkrobots gebruikt wordt. De overcapaciteit wordt opgeslagen in een grote batterij op het erf. “Een mooi voorbeeld van nieuwe energiehuishouding en een nieuwe rol die deze boer neemt. Je zou verwachten dat hij kijkt hoe hij meer melk uit zijn koe krijgt, maar in plaats daarvan ziet hij kansen in zonnepanalen”, aldus Leegte.

Mest verwerken

Het Kamerlid sloot zijn werkbezoek af bij Groot Zevert Vergisting B.V, waar een grote mestvergistingsinstallatie staat die jaarlijks 36.000 ton mest kan

verwerken. Dit levert in de meest optimale omstandigheden 3.300.000 kWh elektriciteit op: een capaciteit voor ruim 1000 huishoudens. Leegte: “Dit bedrijf blijkt baat te hebben bij een amendement van mij om duurzaamheid te stimuleren. Dankzij een directe lijn kan het bedrijf biogas leveren aan Friesland Campina, zonder dat er een netbeheerder tussen zit. Ontzettend spannend omdat je enerzijds netbeheerders nodig hebt en anderzijds nieuwe samenwerkingsverbanden krijgt, met het oog op de energietransitie.”

In de praktijk

Na afloop noemde de energiewoordvoerder van de VVD het werkbezoek ‘ontzettend waardevol’. Leegte: “Je kunt in een rapport lezen hoe het energiebeleid is, maar het gaat erom hoe het in de praktijk toegaat. Je leert

door te ervaren.”