Vóór behoud van technische stageplekken

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op woensdag 25 september 2013.

Op maandag 23 september bracht Erik Ziengs een werkbezoek aan het Alfa College in Hoogeveen. Op uitnodiging van InstallatieWerk Noord. Om zich op de hoogte te stellen van het gebrek aan stageplaatsen voor leerling-monteurs en het belang van financiële prikkels voor het instellen van leerwerkplekken.

InstallatieWerk Nederland biedt maar liefst 2.500 leerling monteurs een stageplek. Maar heeft steeds meer moeite om bedrijven te vinden die een plek ter beschikking willen stellen. Terwijl er grote tekorten aan goed opgeleid technisch personeel gaan ontstaan. Tot 2020 gaan er jaarlijks meer dan 70.000 bouwvakkers, installateurs, elektrotechnici en werktuigbouwers met pensioen.

Tot op heden kregen werkgevers via de Wet Vermindering Afdracht Loonbelasting (WVA) een fiscale tegemoetkoming voor een leerbaan. Maar per 1 januari 2014 komt er een einde aan deze Afdrachtvermindering. Daarvoor in de plaats komt een niet-fiscale subsidieregeling. Maar hoe deze eruit gaat zien, is nog niet bekend. Dat veroorzaakt veel onzekerheid bij zowel de opleidingsbedrijven als de bedrijven die een student in dienst hebben. InstallatieWerk Nederland pleit voor een overgangsregeling. Om te zorgen dat er geen leerwerkplekken verdwijnen omdat de kosten voor het leerbedrijf te hoog worden.

Erik Ziengs bezocht op het Alfa College de onlangs vernieuwde vaklokalen Installatietechniek. Hij sprak met docenten en studenten. Zij vertelden met veel passie over hun toekomstige vak. Voor hen is het een absolute noodzaak dat er voldoende leerbedrijven beschikbaar blijven. Ziengs gaf aan graag op de hoogte te worden gehouden over de ontwikkelingen: “Hier hoor ik de verhalen van de werkvloer, van alle direct betrokkenen. Ik zal ze zeker meenemen in onze overleggen in Den Haag.”