Mooie natuur die banen op levert

Met dank overgenomen van S.A.M. (Sharon) Dijksma i, gepubliceerd op woensdag 18 september 2013, 14:03.

Foto Flickr/ Hindrik S

Ondank de moeilijke tijden investeert het kabinet via de provincies tot 2027 jaarlijks 200 miljoen extra in de Nederlandse natuur. In het Natuurpact dat ik vandaag met de provincies heb ondertekend, hebben wij afspraken gemaakt over de besteding van dit budget. Ik ben daar ontzettend trots op. De provincies zijn nu aan zet om samen met beheerders zoals natuurmonumenten, burgers en boeren onze ambities uit te voeren.

Deze afspraken zijn niet alleen goed voor de natuur en iedereen die van de natuur geniet, maar ook voor de economie. Investeren in natuur levert direct 1000 tot 1500 arbeidsplaatsen op voor beheer en inrichting van nieuwe natuur. Verder zijn er goede afspraken gemaakt over de financiering van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Met deze zogeheten PAS wordt vastgesteld hoeveel verantwoorde ontwikkelingsruimte er is voor bedrijven, wegen en boeren. Volgens een onderzoek van de provincies zou deze ontwikkelingsruimte 40 duizend nieuwe arbeidsplaatsen op kunnen leveren.

We hebben afgesproken om een robuust Natuurnetwerk Nederland te vormen, waarbij er in 2027 zo'n 80 duizend hectare nieuwe natuur is ingericht. Dit doen we door agrarische grond zoals weilanden om te vormen tot natuur, waardoor we bestaande natuurgebieden kunnen vergroten. Dit is hard nodig om de biodiversiteit van Nederland op peil te brengen en om ervoor te zorgen dat wij allemaal ook in de toekomst kunnen genieten van prachtige Nederlandse natuur.