Ook online veilig ‘brood en spelen’

Met dank overgenomen van A.J.M. (Toine) Manders i, gepubliceerd op vrijdag 13 september 2013, 2:26, column.

Ook online veilig ‘brood en spelen’

Zoals jullie weten zal ik volgend jaar, als er weer Europese verkiezingen zijn, niet herkozen kunnen worden als lid van het Europees Parlement. Dit weerhoudt mij er echter niet van om mij de komende maanden in te blijven zetten voor behoud van werkgelegenheid en economische groei, maar ook voor de bescherming van consumenten, bijvoorbeeld bij online gokken.

De razendsnel groeiende markt van online gokken is soms een riskante business, en maakt het moeilijk om kwetsbare bevolkingsgroepen te beschermen. De online gokmarkt groeit gestaag. Volgens actuele cijfers vindt tegenwoordig circa 10% van alle kansspelen in Europa plaats via internet. Dit komt neer op een marktvolume van ruim 10 miljard euro. Veel mensen in de EU gokken online en doen dat steeds vaker op buitenlandse goksites, die vaak illegaal zijn. Recent moest een bedrijf dat illegaal online gokken in Nederland aanbood nog een boete betalen van 100.000 euro.

Het is door de wildgroei aan websites moeilijk om te controleren of de site legaal is, of gokkers op het internet meerderjarig zijn, of er goede maatregelen zijn tegen gokverslaving en vaak is sprake van stiekem witwassen. Het Europees Parlement wil aan deze negatieve aspecten paal en perk stellen. Een rapport hierover is onlangs met een grote meerderheid door het Europees Parlement goedgekeurd. Minderjarigen zouden niet langer toegang moeten hebben tot online weddenschappen. Maar ook bijvoorbeeld de meest fraudegevoelige weddenschappen (vb. gokken op negatieve facetten zoals gele kaarten, strafschoppen en vrije trappen) zouden moeten worden verboden, vindt het Europees Parlement. Overigens ben ik al sinds 2001 betrokken bij een Europese benadering van online gokken, omdat de wetgeving over gokken momenteel sterk varieert van lidstaat tot lidstaat en internet niet ophoudt bij de landsgrenzen.

Aangezien internetgokken een grensoverschrijdend fenomeen is, moeten er duidelijke Europese afspraken komen. Iedereen moet wat mij betreft af en toe een gokje kunnen wagen, maar dit moet wel in een veilige online omgeving kunnen gebeuren.