CDA: Makkelijker schenken om schulden af te lossen

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, gepubliceerd op donderdag 12 september 2013.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: CDA

Vandaag heeft het CDA-kamerlid Pieter Omtzigt een wetsvoorstel ingediend om schenkingen voor aflossen van schulden te bevorderen.

Op dit moment hebben één miljoen mensen een hypotheek die duurder is dan de waarde van hun woning. Een aantal van hen hebben de laatste tijd, al dan niet gedwongen, hun huis verkocht en hebben daardoor een restschuld opgelopen. Indien (groot)ouders hun (klein)kinderen willen helpen de restschuld af te lossen, betalen zij nu tot 40% belasting over die hulp.

Het CDA juicht het toe als mensen elkaar helpen en dat familieleden vrijwillig bijdragen aan het wegwerken van schulden of restschulden. Daarom heeft Pieter Omtzigt vandaag een voorstel ingediend om dit eenvoudiger te maken.

Ten eerste mag een ouder via dit wetsvoorstel meerdere jaren doen over een belastingvrije schenking aan zijn kinderen. Nu mag hij éénmalig €51.000 schenken. In het CDA plan mag je dat spreiden over vier jaar. Niet iedereen kan zijn kinderen in één keer een fors bedrag schenken.

Ten tweede komt er een extra laag schenktarief voor grootouders (5%) of derden (10%) die maximaal €51.000 schenken. Ook zij mogen de schenking over vier jaar spreiden.

Ten derde mag de schenking voortaan niet alleen gebruikt worden voor de aankoop van de woning of aflossing van de hypotheek, maar ook voor aflossing van restschulden nadat je het huis met verlies verkocht hebt. Tot nu toe moet over een schenking met die doelstelling, het aflossen van restschulden, wel belasting worden betaald.

Tot slot wordt de leeftijdsgrens opgetrokken naar 45 jaar. Tot nu toe mag de eenmalige schenking van ruim €51.000 alleen worden gericht aan de leeftijdsgroep 18-40 jaar. Het CDA verhoogt dit naar 45 jaar.

Met dit plan breidt het CDA de originele schenkingsmogelijkheid uit, die door CDA en ChristenUnie in de wet is opgenomen. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan het op orde brengen van het financiële huishouden van met name jonge woningbezitters. Dit zal ook een impuls kunnen geven aan de woningmarkt, doordat een groep niet onnodig lang hoeft te huren. De overheid verdient dit terug doordat er wordt afgelost, waardoor er minder geld nodig is voor de hypotheekrenteaftrek. En het draagt bij aan het terugbrengen van de schulden van huishoudens, een voorwaarde om uit deze crisis te komen.