CDA: meer kansen voor binnenvaart

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, gepubliceerd op dinsdag 10 september 2013.

Corien Wortmann (CDA Europarlement) ziet meer kansen voor de binnenvaart, dankzij het actieprogramma dat de Europese Commissie vandaag presenteerde.

De binnenvaart is een belangrijke sector in Nederland. "Er is de afgelopen jaren veel bereikt. De binnenvaart is aanzienlijk schoner geworden en binnenhavens zijn verbonden in een trans-Europees netwerk. Maar nog veel kansen worden niet benut."

Het actieprogramma NAIADES II zet de komende jaren vol in op multimodaal vervoer. "Dat juich ik van harte toe," aldus Wortmann. Toch is de CDA´er ook kritisch op het voorstel: "Het is nog te onduidelijk hoe de Europese Commissie de plannen voor de binnenvaart wil financieren. Verder mis ik plannen om het goed werkende River Information Services uit te breiden. Heel jammer."

Wortmann vindt het wel goed dat de Europese Commissie regels voor LNG al volgend jaar wil aanpassen. "Het moet zo voor de binnenvaart gemakkelijker worden om LNG als brandstof te gebruiken."

Het voorstel voor NAIADES II wordt binnenkort in het Europees Parlement besproken. "Ik zal mij als Europarlementariër er sterk voor maken dat dit actieprogramma wordt versterkt. Vervoer over water is een belangrijke en kansrijke transportmodaliteit".