Chronisch zieken onevenredig getroffen door wegvallen tegemoetkomingen

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, gepubliceerd op maandag 9 september 2013.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: CDA

Het CDA is geschrokken van de gevolgen van het voornemen van het kabinet om een aantal financiële tegemoetkomingen voor chronisch zieken en gehandicapten af te schaffen. Het Nibud heeft nagerekend dat het inkomensverlies kan oplopen tot maar liefst 13,5% van het netto-inkomen. Het CDA maakt andere keuzes waarbij inkomensondersteuning voor deze kwetsbare mensen terecht komt waar het hoort: bij deze groep.

In de berekeningen van het Nibud zijn nog niet eens alle maatregelen van het kabinet meegerekend. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad en Platform Verstandelijk Gehandicapten hebben het onderzoek door Nibud laten uitvoeren. Zij doen een dringende oproep aan de politiek om dit dreigende koopkrachtverlies te verzachten.

CDA-Kamerlid Mona Keijzer: “Wij delen de zorgen die door de CG-raad en Platform-VG worden geuit. De gevolgen van de kabinetsmaatregelen voor de koopkracht van chronisch zieken en gehandicapten blijken nog veel groter te zijn dan waar we al bang voor waren. Als hier geen goede compensatie voor komt, loop je het risico dat deze mensen hun huis niet meer uit kunnen en op geen enkele manier meer kunnen meedoen in de samenleving.”

De organisaties roepen het kabinet daarom op om een landelijke regeling voor een evenwichtige inkomensontwikkeling in stand te houden. Het CDA is van mening dat inkomensbeleid primair rijksbeleid is, juist ook voor deze kwetsbare groep. Het CDA sluit zich daarom aan bij de oproep om een nationale regeling voor financiële tegemoetkoming van chronisch zieken en gehandicapten te behouden.

Naast een landelijke regeling zou er volgens de CG-raad en Platform-VG aanvullend gerichte inkomensondersteuning van gemeenten moeten zijn voor met name de laagste inkomens. Het CDA wil graag meedenken over hoe maatwerk via bijzondere bijstand geregeld kan worden, maar wil daarbij ook aandacht voor mensen die net boven bijstandsniveau zitten. Keijzer: “Veel chronisch zieken en gehandicapten hebben een inkomen dat net boven bijstandsniveau zit. Bovendien wonen sommige van deze mensen in AWBZ-instellingen. Dit zijn groepen mensen die vaak nog niet in zicht zijn bij gemeentelijke diensten, waardoor het risico groot is dat zij vergeten worden bij gemeentelijke regelingen voor inkomensondersteuning. Als we willen dat deze chronisch zieken en gehandicapten kunnen blijven meedoen in de samenleving, dan moeten we dit zien te voorkomen.”

Het onderzoek van Nibud laat zien dat de bezwaren van de CG-raad en Platform-VG tegen de kabinetsmaatregelen reëel zijn. Het CDA roept het kabinet daarom op om in overleg met deze organisaties een alternatief plan uit te werken, dat tegemoet komt aan deze kritiek.