Voorstel van wet van het lid Van Tongeren tot wijziging van de Wet belastingen op milieugrondslag in verband met het beperken van de emissies van broeikasgassen door kolengestookte elektriciteitscentrales (beperking emissies kolencentrales)

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voorstel van wet van het lid Van Tongeren tot wijziging van de Wet belastingen op milieugrondslag in verband met het beperken van de emissies van broeikasgassen door kolengestookte elektriciteitscentrales (beperking emissies kolencentrales)
Publicatie­datum 05-09-2013
Nummer 31362

2.

Tekst

Bijgewerkt t/m nr. 13 (overnamebrief d.d. 12 december 2012)

 

31 362

Voorstel van wet van het lid Van Tongeren tot wijziging van de Wet belastingen op milieugrondslag in verband met het beperken van de emissies van broeikasgassen door kolengestookte elektriciteitscentrales (beperking emissies kolencentrales)

   

Nr. 2

VOORSTEL VAN WET

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het ter beperking van de emissies van broeikasgassen door kolengestookte elektriciteitscentrales wenselijk is de in de Wet belastingen op milieugrondslag opgenomen regeling van de kolenbelasting te wijzigen;

Zo is het, dat Wij, de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

ARTIKEL I

De Wet belastingen op milieugrondslag wordt als volgt gewijzigd:

A. Aan artikel 32 worden onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel m door een puntkomma twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • n. 
    emissie: emissie als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Wet milieubeheer;
  • o. 
    broeikasgas: broeikasgas als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Wet milieubeheer waarop ingevolge artikel 16.1, tweede lid, van die wet titel 16.2 van die wet van toepassing is;

B. Artikel 43 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Voor de tekst wordt de aanduiding “1.” geplaatst.
  • 2. 
    Het in het eerste lid genoemde bedrag wordt vervangen door: € 35,00.
  • 3. 
    Er worden drie leden toegevoegd, luidende:
  • 2. 
    Op verzoek van de belastingplichtige wordt de belasting in afwijking van artikel 42 en van het eerste lid geheven per eenheid brandstof, uitgedrukt in zowel energie-inhoud als CO2-emissie bij verbranding van de kolen. In dat geval zijn de in het derde lid genoemde tarieven van toepassing. Bij inwilliging van het verzoek geldt zulks tot wederopzegging door belanghebbende doch ten minste voor vijf jaren. Een hernieuwd verzoek kan pas vijf jaren na die wederopzegging worden ingewilligd.
  • 3. 
    De in het tweede lid bedoelde tarieven bedragen € 0,5990 per gigajoule en € 7,4093 per 1000 kilogram CO2.
  • 4. 
    Bij op voordracht van Onze Minister vast te stellen algemene maatregel van bestuur worden voorwaarden en beperkingen gesteld waaronder de regeling, bedoeld in het tweede lid, wordt toegepast.

C. Artikel 44 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Het derde tot en met vijfde lid worden vernummerd tot vierde tot en met zesde lid.
  • 2. 
    Na het tweede lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

3: In gevallen waarin ingevolge artikel 16.1, tweede lid, van de Wet milieubeheer titel 16.2 van die wet van toepassing is, wordt vrijstelling van de belasting als bedoeld in het tweede lid uitsluitend verleend indien de emissie van broeikasgassen in de lucht van de betrokken installatie per kalenderjaar niet meer bedraagt dan 550 gram per geleverde kWh.

  • 3. 
    In het vijfde lid (nieuw) wordt “het eerste tot en met derde lid, worden verleend” vervangen door: het eerste, tweede en vierde lid, worden verleend en worden nadere regels gesteld met betrekking tot de uitvoering van het derde lid.

D. Artikel 45 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het eerste lid wordt “eerste tot en met derde lid” vervangen door: eerste, tweede en vierde lid.
  • 2. 
    Het tweede tot en met vierde lid worden vernummerd tot derde tot en met vijfde lid.
  • 3. 
    Na het eerste lid wordt een lid ingevoegd, luidende:
  • 2. 
    Indien artikel 44, derde lid, van toepassing is, wordt in afwijking van het eerste lid teruggaaf van de belasting uitsluitend verleend indien de emissie van broeikasgassen in de lucht van de betrokken installatie in het betrokken kalenderjaar niet meer bedraagt dan 550 gram per geleverde kWh.
  • 4. 
    In het vierde lid (nieuw) wordt “het verzoek en” vervangen door “het verzoek,”. Voorts wordt “wordt voldaan” vervangen door: wordt voldaan en de uitvoering van het tweede lid.

E. In artikel 91, eerste lid, wordt “30, eerste lid” vervangen door: 30, eerste lid, 43, tweede lid.

ARTIKEL II

  • 1. 
    Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer bereidt de vaststelling van de gemiddelde marktprijs van een broeikasgasemissierecht als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Wet milieubeheer in het kalenderjaar 2011 voor 1 juli 2012 voor.
  • 2. 
    De in het eerste lid bedoelde vaststelling wordt gebaseerd op representatieve gegevens omtrent de in dat lid bedoelde marktprijs. Bij regeling van Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer worden nadere regels gesteld met betrekking tot de wijze waarop de vaststelling plaatsvindt.
  • 3. 
    De vaststelling geschiedt bij koninklijk besluit.

ARTIKEL III

  • 1. 
    Artikel I van deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip indien blijkens het in artikel II, derde lid, bedoelde koninklijk besluit de gemiddelde marktprijs van een broeikasgasemissierecht als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Wet milieubeheer in 2011 lager was dan € 50.
  • 2. 
    Artikel I van deze wet vervalt op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip indien blijkens het in artikel II, derde lid, bedoelde koninklijk besluit de gemiddelde marktprijs van een broeikasgasemissierecht als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Wet milieubeheer in 2011 gelijk was aan, of hoger was dan € 50.
  • 3. 
    Artikel II van deze wet treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin deze wet wordt geplaatst.

Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren wie zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven

De Staatssecretaris van Financiën,

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

1

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.