Urgentie van economische hervormingen onverminderd groot

Met dank overgenomen van A.W. (Anne-Wil) Lucas i, gepubliceerd op woensdag 4 september 2013.

in Politiek, In de kamer

Uit de vandaag verschenen concurrentie-index van het World Economic Forum blijkt de urgentie van economische hervormingen onverminderd groot. Nederland zakt op de wereldwijde ranglijst van meest concurrerende economieën naar de 8e plaats. Met name de staat van de overheidsfinanciën en arbeidsmarkt liggen ten grondslag aan de daling. “Dit onderstreept nogmaals het belang van een aanpak waar de VVD al jaren voor pleit: het op orde brengen van de overheidsfinanciën en het flexibiliseren van de arbeidsmarkt”, aldus VVD-Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas.

De daling is volgens Lucas geen grote verrassing maar vooral een extra aansporing dat Nederland alle zeilen moet bijzetten om de concurrentiepositie te versterken. “Ten opzichte van 2011 zijn we één plek gedaald, terwijl we midden in een economische crisis zitten. We moeten ook niet vergeten dat we 10 jaar geleden niet eens in de top 10 waren te vinden". Nederland scoort slecht als het gaat om de staatsschuld, de instabiliteit op de financiële markt en de arbeidsmarkt. Ook kredietverlening aan ondernemers en de beschikbaarheid van kenniswerkers staan economische groei in de weg.

Volgens Lucas komen deze zaken niet zomaar uit de lucht vallen. “Het zijn onderwerpen die de VVD al jaren aankaart en tot voor kort alleen stond in de discussie. Het huidige kabinet zet dan ook sterk in op verbetering van deze onderwerpen. Door het op orde brengen van de overheidsfinanciën, het verbeteren van de kredietverlening aan ondernemers, hervormen van het ontslagrecht en modernisering van de Werkloosheidswet (WW) moeten we onze plek in ieder geval verstevigen of zelfs verbeteren”.