Linda Voortman naar politiek debat ''Hulp is geen misdaad", Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 2 september 2013 17:00
plaats Den Haag
locatie Politiek cafe Dudok, Hofweg 1a, Den Haag Toon locatie
aanwezigen H. (Hedy) d' Ancona i, B. (Boris) van der Ham i, H.C.M. (Henk) Krol i, P.A. (Pia) Dijkstra i, L.G.J. (Linda) Voortman i, R.K. (Carla) Dik-Faber i e.a.
organisatie GroenLinks (GL) i

Op 3 september staat Albert Heringa terecht omdat hij zijn 99-jarige moeder Moek heeft helpen sterven. Zij was oud en vond dat haar leven voltooid was, maar vond geen gehoor bij haar arts. Albert Heringa komt voor zijn daad uit, om rechters tot een uitspraak te dwingen over wetsartikel 294 lid 2, dat hulp bij zelfdoding strafbaar stelt. Albert kan voor zijn daad van liefde 3 jaar cel krijgen.

NVVE-leden steunen Albert en hebben Manifest 294 opgesteld. Daarin staat dat iedereen met een weloverwogen stervenswens op een menswaardige manier moeten kunnen sterven. Doordat deze mensen nu niet altijd voor hulp in aanmerking komen, zien ze zich gedwongen op eenzame en vaak mensonterende wijze een einde aan hun leven te maken. Door de strafbaarstelling op hulp bij zelfdoding uit het strafrecht te schrappen, zouden gruwelijke methoden, met grote impact voor naasten en maatschappij, niet noodzakelijk meer hoeven zijn. Dan zouden naasten zoals Albert mogen helpen.

Acties:

2 september Den Haag

14.30 uur Actie op Plein in Den Haag. Manifest 294 wordt op 'de deur van de Ridderzaal' gespijkerd,in navolging van Maarten Luther die zijn 95 stellingen op de deur van de kerk van Wittemberg spijkerde.

17.00 uur Politiek debat in café Dudok,: woordvoerders Zorg van D66, SP, GroenLinks, ChristenUnie, 50Plus en VVD (o.a. Pia Dijkstra, Linda Voortman, Carla Dik en Henk Krol) in gesprek met ondertekenaars van het Manifest, o.a. Hedy d' Ancona en Boris van der Ham (voorzitter Humanistisch Verbond): adres Hofweg 1a, Den Haag

3 september Zutphen

08.15 uur Actieontbijt in Zutphen Albert Heringa arriveert bij de rechtbank in Zutphen, waar hij wordt onthaald door NVVE-leden. Adres: Martinetsingel 2. Aansluitend actieontbijt op 's Gravenhof voor de Walburgiskerk.


1.

GroenLinks (GL)

GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland i (CPN), de Evangelische Volkspartij i (EVP), de Politieke Partij Radikalen i (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij i (PSP). GroenLinks trok samen met de PvdA op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met de PvdA een gezamenlijke fractie i van 14 zetels. GroenLinks heeft drie zetels in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...