Wat doen Kamerleden tijdens het zomerreces?

Met dank overgenomen van O.C. (Ockje) Tellegen i, gepubliceerd op maandag 19 augustus 2013, 2:41.

“De accu opladen.” Dat is de betekenis van het zomerreces voor Ockje Tellegen, Kamerlid voor de VVD. Dat doet ze door de balans op te maken van bijna een jaar Kamerlidmaatschap. Maar ook door 4 weken te investeren in haar gezin met jonge kinderen.

“Het is een feest om lekker aan het werk te zijn zonder telkens de bel te horen rinkelen”, zegt Ockje Tellegen, Kamerlid voor de VVD. Ze doelt op de luide bel die tijdens vergaderweken in het hele gebouw stemmingen aankondigt, of een schorsing van een debat. Tijdens het reces klinkt deze bel dus 8 weken niet. Wel is er rust, en die wil Ockje Tellegen gebruiken om veel te lezen en te schrijven. “Ik ben me nu bijvoorbeeld aan het verdiepen in lastige dossiers als medische ethiek en kinderopvang. In het najaar debatteren we daar stevig over in de Kamer.

Reality check

“Aan het lezen van de memorie van toelichting bij een wetsvoorstel kom ik tijdens een gewone werkweek vaak niet toe. Laat staan dat ik dan gelegenheid heb om uitgebreid contact te hebben met de mensen over wie onze wetsvoorstellen gaan. Ik trek er tijdens het reces veel tijd voor uit om met heel veel mensen te praten. Nu heb ik de tijd om signalen uit de samenleving op te pakken. Ik zie dat als een ‘reality check’. Werken onze wetten? Of hebben ondernemers en burgers te maken met veel te veel regels? Bij de kinderopvang is dat bijvoorbeeld het geval.”

Functioneringsgesprek

Tijdens het reces voert Ockje Tellegen met de leiding van de fractie ook een gesprek over haar functioneren als Kamerlid. “Het reces is echt een goed moment om de balans op te maken. Hoe sta ik ervoor na bijna een jaar Kamerlidmaatschap? Bereik ik mijn doelen? Even stilstaan bij wat je als politicus aan het doen bent; nu heb ik er tijd voor. Tijdens vergaderweken hollen we door. Deze terugblik geeft mij inspiratie voor het nieuwe vergaderseizoen.

Vier weken zijn er voor het gezin alleen. “Heerlijk om dan alle tijd te hebben voor mijn man en 4 jonge kinderen. Tijdens deze vakantie laad ik mijn accu helemaal op voor het komende Kamerjaar.”

lees meer