VVD: Nederturk kan paspoort inleveren; Afkopen dienstplicht niet nodig

Met dank overgenomen van Y. (Ybeltje) Berckmoes-Duindam i, gepubliceerd op donderdag 8 augustus 2013, 2:45.

door Niels Rigter in Telegraaf, DEN HAAG, vrijdag 8 augustus 2013

Nederland moet Nederturken erop wijzen dat ze militaire dienstplicht in hun vaderland eenvoudig kunnen ontlopen door hun Turkse nationaliteit op te geven. Turken die dienen in het Nederlandse leger, zouden vrijstelling moeten krijgen van dienstplicht in Turkije.

Daarvoor pleit de VVD. De partij denkt hiermee een oplossing te hebben voor de absurd hoge afkoopsom die Nederlandse Turken moeten betalen om dienstplicht in hun vaderland te ontlopen.

Nederlanders van Turkse afkomst moeten in Turkije vijftien maanden in militaire dienst, ook als ze in Nederland zijn geboren en ook als ze het leger van NAVO-bondgenoot Nederland dienen. Ze kunnen de dienstplicht afkopen door 6000 euro in de Turkse schatkist te storten en een verkorte militaire training te volgen.

Er is een alternatief voor de afkoopsom: het opgeven van de Turkse nationaliteit. Nederlandse Turken hoeven niet te vrezen dat ze hun rechten in Turkije verliezen als ze hun nationaliteit opgeven , zegt VVD-Kamerlid Berckmoes. Ze kunnen een blauwe kaart aanvragen, waarmee ze in Turkije behalve hun kiesrecht alle rechten behouden.

De VVD wil dat het kabinet deze optie promoot. De 200 Turken die bij Defensie werken, hoeven hun Turkse nationaliteit wat Berckmoes betreft niet op te geven. Zij zijn immers al in dienst van een NAVO-bondgenoot. Ze wijst erop dat NAVO-land Bulgarije wél met Turkije heeft afgesproken dat Turken in het Bulgaarse leger niet in Turkije in dienst hoeven. Zo'n verdrag moet Nederland wat de VVD betreft ook sluiten.