, Den Haag

Humanity House
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 19 september 2013
plaats Den Haag
aanwezigen J.P. (Jan) Pronk i, E. (Eimert) van Middelkoop i e.a.
organisatie Humanity House

De toekomst van internationale samenwerking

Voormalig minister Jan Pronk constateert dat internationale samenwerking niet langer gebaseerd is op solidariteit met landen die zijn buitengesloten van het kapitalistische systeem. Een meer commerciële en economische opvatting van ontwikkeling doet zijn intrede. De markt is ook voor overheden steeds meer uitgangspunt voor samenwerking, met een steeds belangrijkere rol voor de private sector. Jan Pronk geeft zijn kritische kijk op deze trend. Kom lunchen en ga met hem in gesprek! Alies Rijper is moderator, ze is advisor Resilience & Disaster Preparedness bij hulporganisatie ICCO in de Democratische Republiek Congo.

Over Jan Pronk

Jan Pronk was minister in vier kabinetten: drie keer voor Ontwikkelingsssamenwerking en eenmaal van VROM. In mei jl. zegde Pronk zijn lidmaatschap van de PvdA op na ruim dertig jaar actief te zijn geweest. De partij zou zich te ver van de beginselen van de sociaaldemocratie hebben verwijderd. Pronk werkte hij in diverse functies voor de Verenigde Naties, onder meer als aanvoerder van de VN-vredesmissie in Soedan. Pronk is als Professor Emeritus verbonden aan het International Institute of Social Studies.

Over Bread & Brains

Deze lezing is onderdeel van de serie lunchbijeenkomsten ‘Bread & Brains’ van SID Nederland en het Humanity House, waarin prominente sprekers hun visie geven op internationale ontwikkeling en de rol van Nederland in de wereld.

Bread & Brains bijwonen?

Stuur een e-mail naar aanmelden@humanityhouse.org met als onderwerp ‘Bread & Brains'. Je ontvangt van ons per mail een bevestiging dat je op de gastenlijst staat.

Eerdere sprekers waren: oud-generaal Peter van Uhm, onderzoeker/journalist Frans Bieckmann, directeur van ontwikkelingsorganisatie Hivos Manuela Monteiro, Speciale Vertegenwoordiger Natuurlijke Hulpbronnen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken Jaime de Bourbon Parme, President van het Libanon Tribunaal David Baragwanath, oud-minister van Defensie Eimert van Middelkoop, directeur van The Hague Instititute for Global Justice Abodiun Williams, Artsen zonder Grenzen directeur Arjan Hehenkamp en President van het Internationaal Strafhof, rechter Sang-Hyun Song.

Voertaal van Bread & Brains is Engels.

Lunch vanaf 12:00 uur

Start programma 12:30 uur

Einde programma 13:30 uur

Toegang is € 10,00 (inclusief biologische lunch en drankjes)


1.

Meer over...