Brief regering; Compensatievoorstel certificaathouders SNS REAAL - Nationalisatie SNS REAAL

Deze brief is onder nr. 29 toegevoegd aan dossier 33532 - Nationalisatie SNS REAAL.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Nationalisatie SNS REAAL; Brief regering; Compensatievoorstel certificaathouders SNS REAAL
Document­datum 24-07-2013
Publicatie­datum 24-07-2013
Nummer KST3353229
Kenmerk 33532, nr. 29
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2012–2013

33 532

Nationalisatie SNS REAAL

Nr. 29

BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 juli 2013

In mijn brief over de nationalisatie van SNS REAAL van 1 februari jl. heb ik SNS REAAL verzocht onderzoek te doen naar het mogelijk onjuist handelen in het verleden bij het aanbieden en/of adviseren van de SNS Participatie Certificaten serie 31. Daarnaast heb ik SNS REAAL verzocht om, indien nodig, een voorstel voor compensatie te doen. Tijdens het vragenuur van 25 juni jl. heeft lid Klein (50Pluspartij) geïnformeerd naar de uitkomsten van het onderzoek. In reactie hierop heb ik aangegeven dat op dat moment overleg werd gevoerd met de Europese Commissie.

Hierbij bericht ik u dat SNS REAAL vandaag de houders van SNS Participatie Certificaten serie 3 een compensatievoorstel heeft gedaan ter hoogte van de nominale waarde van hun certificaten plus de rente op (10-jaars) staatsobligaties gedurende de periode dat zij participatiecertificaten in hun bezit hadden. In het voorstel wordt deze lagere rente verrekend met de door klanten ontvangen hogere rente op de certificaten.

Uit het onderzoek van SNS REAAL blijkt dat klanten bij de aankoop onvoldoende op de hoogte waren van de kenmerken en risico’s van deze certificaten. Conform mijn verzoek heeft de AFM het door SNS REAAL verrichte onderzoek gevolgd. De AFM heeft de onderzoeksopzet van SNS REAAL beoordeeld en bekeken in hoeverre SNS REAAL haar opdracht zorgvuldig, toereikend en met voldoende urgentie heeft uitgevoerd. Van de AFM heb ik begrepen dat zij tevreden is over het verloop van het onderzoek.

Daarnaast is het compensatievoorstel voorgelegd aan de Ombudsman Financiële Dienstverlening (KiFiD). Deze heeft aangegeven dat het compensatievoorstel in lijn is met zijn beslissingen in soortgelijke zaken.

Het compensatievoorstel van SNS REAAL brengt geen wijziging in het gegeven dat de SNS Participatie Certificaten serie 3 op 1 februari jl. door

Kamerstuk 33 532, nr. 1

de staat zijn onteigend. Onteigende partijen hebben op grond van de wet recht op schadeloosstelling. De schadeloosstelling wordt vastgesteld door de ondernemingskamer van het gerechtshof te Amsterdam. Houders van SNS Participatie Certificaten serie 3 die akkoord gaan met het compensa-tievoorstel van SNS REAAL doen daarmee afstand van hun recht op eventuele schadeloosstelling voor de onteigening. Echter, mocht de ondernemingskamer een hogere schadeloosstelling vaststellen dan het compensatievoorstel van SNS REAAL dan zal de staat de houders van SNS Participatie Certificaten serie 3 het verschil vergoeden.

Ik vertrouw erop u hiermee te hebben geïnformeerd.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.