Uitvoeringsbesluit 2013/372 - Wijziging van Uitvoeringsbesluit 2011/77/EU tot verlening van financiële bijstand van de Unie aan Ierland

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit uitvoeringsbesluit is op 12 juli 2013 gepubliceerd en is op dezelfde dag in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2013/372/EU: Uitvoeringsbesluit van de Raad van 9 juli 2013 tot wijziging van Uitvoeringsbesluit 2011/77/EU tot verlening van financiële bijstand van de Unie aan Ierland

officiële Engelstalige titel

2013/372/EU: Council Implementing Decision of 9 July 2013 amending Implementing Decision 2011/77/EU on granting Union financial assistance to Ireland
 
Rechtsinstrument Uitvoeringsbesluit
Wetgevingsnummer Uitvoeringsbesluit 2013/372
Origineel voorstel COM(2013)434 NLEN
Celex-nummer i 32013D0372

3.

Key dates

Document 09-07-2013
Bekendmaking in Publicatieblad 12-07-2013; PB L 191 p. 9-9
Inwerkingtreding 12-07-2013; in werking datum publicatie zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

12.7.2013   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 191/9

 

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD

van 9 juli 2013

tot wijziging van Uitvoeringsbesluit 2011/77/EU tot verlening van financiële bijstand van de Unie aan Ierland

(2013/372/EU)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EU) nr. 407/2010 van de Raad van 11 mei 2010 houdende instelling van een Europees financieel stabilisatiemechanisme (1), en met name artikel 3, lid 2, en artikel 3, lid 7,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op verzoek van Ierland heeft de Raad aan Ierland financiële bijstand verleend door middel van de vaststelling van Uitvoeringsbesluit 2011/77/EU (2) ter ondersteuning van een krachtig economisch en financieel hervormingsprogramma dat erop gericht is het vertrouwen te herstellen, de economie wederom op een duurzaam groeipad te brengen en de financiële stabiliteit in Ierland, de eurozone en de EU te vrijwaren.

 

(2)

Overeenkomstig artikel 3, lid 9, van Uitvoeringsbesluit 2011/77/EU heeft de Commissie samen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en in samenspraak met de Europese Centrale Bank (ECB) voor de tiende keer getoetst welke vorderingen de Ierse autoriteiten bij de uitvoering van de overeengekomen maatregelen maken, alsook hoe doeltreffend deze zijn en welk economisch en sociaal effect ze sorteren.

 

(3)

Na het politieke akkoord dat door het Europees Parlement en de Raad is bereikt, zal de wetgeving tot oprichting van één gemeenschappelijk toezichtmechanisme (GTM) naar verwachting weldra worden vastgesteld. In die context zullen de komende EU-wijde stresstests van banken, die onder toezicht van de Europese Bankautoriteit (EBA) worden gehouden, niet in 2013 plaatsvinden, zoals eerder verwacht.

 

(4)

Ter voorbereiding van de stresstest voor toetreding tot het GTM en om i) over zinvolle diagnosemethoden te beschikken alvorens het programma eindigt en ii) voor de verschillende beoordelingsrondes zo veel mogelijk de consistentie te waarborgen, moet Ierland bijgevolg voor eind 2013 een reeks voorbereidende stappen, waaronder een preliminaire alomvattende balansbeoordeling, uitvoeren.

 

(5)

Ierland heeft zijn toezegging herbevestigd om onverwijld de verantwoordelijkheid voor de watersector van de lokale overheden aan een nationaal openbaar nutsbedrijf over te dragen en waterlasten voor huishoudens in te voeren. Ierland heeft goede vooruitgang laten zien met de uitvoering van de hervorming van zijn watersector, onder meer met de vaststelling van wetgeving, de oprichting van Irish Water en de voltooiing van operationele stappen voor het overgangsproces. Om technische redenen zou het verschuiven van de invoering van waterlasten voor huishoudens naar 2014 gerechtvaardigd zijn, zonder het hervormingsproces als geheel in gevaar te brengen.

 

(6)

In het licht van die ontwikkelingen en overwegingen moet Uitvoeringsbesluit 2011/77/EU worden gewijzigd,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Artikel 3, lid 10, van Uitvoeringsbesluit 2011/77/EU wordt als volgt gewijzigd:

 

1)

Punt a) wordt vervangen door:

 

„a)

vóór het einde van het programma een balansbeoordeling voltooien als onderdeel van de voorbereidende werkzaamheden voor een in overeenstemming met de nieuwe EU-methodologie te houden stresstest.”.

 

2)

Het volgende punt c) wordt toegevoegd:

 

„c)

aan de Commissie het financieringsmodel voor Irish Water meedelen en een definitief tijdschema aankondigen voor de invoering van binnenlandse waterlasten in het vierde kwartaal van 2014.”.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de dag van de kennisgeving ervan.

Artikel 3

Dit besluit is gericht tot...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.