D66 verheugd over schrappen 10-uurscriterium PGB

Met dank overgenomen van V.A. (Vera) Bergkamp i, gepubliceerd op vrijdag 5 juli 2013, 2:34.

D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp is blij dat het voorstel van D66 om het PGB 10-uurscriterium begeleiding te schrappen, wordt uitgevoerd. “Veel zorgverleners kunnen niet de zorg op maat leveren die deze cliënten nodig hebben. Hierdoor kunnen deze mensen hun dagelijks leven blijven leiden zoals zij dat willen.”

Keuzevrijheid

D66 heeft zich altijd ingezet voor de PGB-houders. Bergkamp: “Iedereen heeft recht op een PGB. Het geeft mensen de kans om zoveel mogelijk eigen regie te houden over hun leven. Die keuzevrijheid is voor D66 essentieel. Bovendien is het voor veel mensen de enige manier om aan hun specifieke zorgvraag tegemoet te komen. Bijvoorbeeld kinderen met gedragsproblemen, of mensen met autisme.”

Dekking

Het schrappen van het 10-uurscriterium zal gefinancierd worden met de aanpak van fraude, een voorstel van D66, en de PGB-tarieven niet te indexeren. “Het is goed dat het kabinet nu serieus werk gaat maken van het aanpakken van de fraude met de PGB’s. Wel ben ik kritisch over de verlaging van de tarieven voor mantelzorgers. En het blijft jammer dat het 10-uurscriterium voor nieuwe gevallen vanaf 2014 overeind blijft,” aldus Bergkamp.

------------------------------

MOTIE VAN HET LID BERGKAMP C.S.

Voorgesteld 13 juni 2013

De Kamer, gehoord de beraadslaging,

constaterende dat nieuwe cliënten met alleen een indicatie van minder dan tien uur begeleiding sinds 2013 geen recht meer hebben op een pgb en dat deze grens in 2014 ook voor bestaande pgb-houders gaat gelden;

van mening dat het 10-uurscriterium begeleiding onwenselijk is, omdat het cliënten beperkt in de eigen regie en keuzevrijheid;

verzoekt de regering, het 10-uurscriterium begeleiding te schrappen en de financiële ruimte te zoeken in het beter indiceren conform de voorwaarden van het pgb, en gaat over tot de orde van de dag.

Bergkamp

Voortman

Dik-Faber