PvdA Europees Parlement: "Snowden opvangen in EU"

Met dank overgenomen van E. (Emine) BozkurtĀ i, gepubliceerd op woensdag 3 juli 2013.
PvdA Europees Parlement: "Snowden opvangen in EU"
Bron: Blog Emine Bozkurt

De PvdA in het Europees Parlement wil een groot onderzoek naar de afluisterpraktijken van de NSA. Gedurende dat onderzoek krijgt Edward Snowden wat de PvdA-delegatie betreft opvang in de Europese Unie. Ook moeten de onderhandelingen met de VS over een vrijhandelsakkoord worden opgeschort.

Emine Bozkurt, lid van het Europees Parlement namens de PvdA en lid van de commissie Burgerlijke vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken: "De VS hebben heel wat uit te leggen als de berichtgeving in de media klopt. Het afluisteren van burgers op een dergelijke schaal is onacceptabel. Wij willen een groot, Europees onderzoek zodat alle feiten boven tafel komen."

Bozkurt: "Helaas zijn we er niet van overtuigd dat het voor Snowden op dit moment veilig is om terug te keren naar de VS. En we hebben in Europa duidelijke afspraken gemaakt over mensen voor wie het onveilig is om terug te keren naar hun eigen land. Wat ons betreft wordt hij als politiek vluchteling opgevangen in Europa. Maar die beslissing ligt uiteindelijk bij de lidstaten."

Judith Merkies, lid van het Europees Parlement namens de PvdA en woordvoerder inzake de onderhandelingen met de VS over het vrijhandelsakkoord: "Vrijhandelsakkoorden sluit je af met bevriende naties. Wederzijds vertrouwen is dan wel de minste vereiste. De berichtgeving geeft aanleiding tot een opschorting van de gesprekken, alleen al om uit te zoeken wat er precies klopt en niet klopt."

Eurocommissaris van Handel, Karel de Gucht, zei gisteren geen reden te zien om de onderhandelingen op te schorten: "Wie mij spioneert of volgt, zal daar niet veel aan hebben", stelde De Gucht. Merkies is hier kritisch over: "Het gaat erom dat je je bondgenoten niet stiekem afluistert. Afluisteren is synoniem aan wantrouwen, en als we elkaar niet kunnen vertrouwen, waarom dan een verdrag sluiten?"

Bozkurt: "Overheden mogen mensen slechts afluisteren onder zeer strenge voorwaarden. Bijvoorbeeld als de nationale veiligheid in het geding is. Als de berichtgeving klopt is dit een flagrante schending van burgerrechten door een bondgenoot. En dat kan wat ons betreft niet zonder gevolgen blijven."

Photo: http://www.sxc.hu/photo/524237