Debatavond 'Toekomst van de (thuis)zorg' met Bas van 't Wout, Enschede

Stadhuis aan de Langestraat in Enschede
datum 23 september 2013 19:00
plaats Enschede
aanwezigen B. (Bas) van 't Wout i e.a.
organisatie Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i

De wereld van de zorg voor ouderen en gehandicapten heeft de laatste jaren stormachtige ontwikkelingen doorgemaakt en de rust zal waarschijnlijk voorlopig ook niet terugkeren. Het nieuwe ideaal is: zelfstandig wonen en zelf kunnen beschikken over je zorgbudget. Er zijn talloze nieuwe kleine thuiszorgorganisaties ontstaan die betaald konden worden met Persoonsgebonden Budgets (PGB) van hun cliënten. Grote zorgorganisatie waren genoodzaakt hun hele werkwijze om te gooien om mensen thuis even goed te kunnen bedienen als in het bejaardentehuis. Een van de gangmakers voor de terugkeer naar kleine wijkteams was Jos de Blok van Buurtzorg in Almelo.

Tweede ontwikkeling: Steeds meer macht komt te liggen bij de Zorgverzekeraars, die worden geacht het algemeen belang in de zorg te kunnen behartigen. Is dat een terechte verwachting?

Derde ontwikkeling: Vanwege de wildgroei in de thuiszorgsector en het steeds verder stijgende beroep op de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) heeft de regering besloten het stelsel nogmaals om te gooien. De PGB’s worden grotendeels afgeschaft en het budget voor persoonlijke verzorging wordt overgeheveld naar de gemeenten, met een fikse korting wel te verstaan. In hoeverre zijn de vaak armlastige gemeenten hierdoor nog in staat om adequaat zorg te organiseren? Daar komt nog bij dat door de recente ontwikkelingen ook duizenden banen in de zorg op het spel staan. Waar moet het naartoe in de zorg?

Het gaat ons allemaal aan: er gaat veel belasting- en premiegeld naar de zorg en ooit zal ieder van ons zorg nodig hebben.

Sprekers:

Bas van 't Wout, Tweede Kamerlid

Irma Harmelink, voorzitter Raad van Bestuur Zorgaccent Almelo

Jos de Blok, oprichter Buurtzorg Nederland

Locatie: Villa Van Heek, Oude Markt 26 te Enschede


1.

Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD)

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een rechtse liberale partij, met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 14 augustus 2023 Dilan Yesilgöz-Zegerius i. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid i (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij i (LSP).

De VVD kreeg bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 24 zetels, een verlies van 10 zetels ten opzichte van 2021. De VVD werd daarmee voor het eerst in dertien jaar niet de grootste partij in de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer i heeft de VVD momenteel tien zetels. Er zitten vijf Nederlandse leden namens de VVD in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...