27 juni: dubbel economiedebat, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 27 juni 2013 16:00 - 21:00
plaats Den Haag
locatie Dudok Toon locatie
aanwezigen A. (Arie) van der Hek i, M.I. (Mariëtte) Hamer i, J.A. (Judith) Merkies i, H. (Henk) Nijboer i, J.C. (Jan) Vos i e.a.
organisatie Partij van de Arbeid (PvdA) i, Wiardi Beckman Stichting (WBS)

Graag gaan we met elkaar in debat over de economische situatie en onze oplossingen voor de crisis. Dat doen we op donderdag 27 juni a.s. in café Dudok in Den Haag.

Op donderdag 27 juni a.s. organiseren de Wiardi Beckman Stichting en de PvdA in Dudok (Hofweg 1-a, Den Haag) een groot economiedebat over de vraag waar we in de toekomst ons brood mee willen verdienen (economische structuur en werkgelegenheid) en welke consequenties daaruit voortvloeien voor de actuele economische en begrotingspolitiek.

In het middagdeel (van 16.00 tot 18.30 uur) staat de discussie over de gewenste economische structuur en werkgelegenheid op middellange termijn centraal, met onder andere bijdragen van Arie van der Hek (voormalig economisch woordvoerder PvdA-fractie, oud-directeur van de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij Noord Nederland en WBS-fellow) die deze middag zijn essay over dit onderwerp presenteert (zie bijlage), prof Ben Dankbaar (Universiteit Nijmegen), prof Peter van Lieshout (lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid), en prof Hans Schenk (Universiteit Utrecht). De politieke vertaling bespreken we met Mariette Hamer en Jan Vos vanuit de Tweede Kamer fractie, en Judith Merkies vanuit de Eurodelegatie van de PvdA.

In het avonddeel (van 19.30 tot 21.00 uur) staat de actuele economische en begrotingspolitiek centraal, waarbij de input uit het middagdeel wordt gebruikt om dit debat te voeren op basis van een toekomstvisie en een analyse van de fundamentele factoren die onze economie en werkgelegenheid beïnvloeden. Op welke manier gaan we de werkloosheid te lijf, waar zijn investeringen in deze tijd het best, en hoe krijgen we de oplopende staatsschuld op tijd onder controle? Tijdens het debat zal een aantal analyses en ramingen van onze economie met elkaar worden geconfronteerd, en zullen we de economische en begrotingspolitiek beschouwen vanuit een sociaal investeringsperspectief. Panelleden zijn onder andere prof Frank Vandenbroucke (Belgisch oud-minister van Sociale Zaken, Universiteit van Amsterdam) en Rens van Tiburg (senior onderzoeker SOMO, lid Sustainable Finance Lab en publicist). Henk Nijboer zal vanuit de Tweede Kamer fractie van de PvdA deelnemen.

Het debat wordt voorgezeten door Monika Sie Dhian Ho en Frans Becker, respectievelijk directeur en adjunct-directeur van de WBS. PvdA-voorzitter Hans Spekman zal de avond afsluiten.

Voor het economiedebat kunt reserveren via de telefonische reserveerlijn van de PvdA: 020 5512155. U kunt zich apart opgeven voor het middag- of het avondgedeelte. Als u bij beide sessies aanwezig wilt zijn, vragen wij u zich apart voor beide bijeenkomsten aan te melden. Voor aanmelding voor de middagsessie heeft u het aanmeldnummer 5858 nodig. Voor het avondgedeelte is het aanmeldnummer 5859. Houd ook uw relatienummer en uw postcode bij de hand. Als u geen relatienummer heeft wordt u doorverbonden met een van onze medewerkers van de Ledenadministratie (tijdens kantooruren). Voor de mensen die bij beide sessies aanwezig zijn, zal tussendoor een broodje geserveerd worden.

Wij hopen u te mogen begroeten op het economiedebat!

Waar: Dudok, Hofweg 1-a, Den Haag

Wanneer: Donderdag 27 juni om 16.00- 21.00


1.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij i (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond i (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie i (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met GroenLinks een gezamenlijke fractie i in de Eerste Kamer van 14 zetels. Er zitten zes Nederlandse leden namens de PvdA in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...