In de achterkamer van de diplomatie

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com
datum 26 juni 2013 14:30
plaats Rusland
aanwezigen J.P. (Jan) Pronk i, B.R. (Bernard) Bot i, A. (Ate) Oostra e.a.
organisatie Instituut Clingendael i

Op 26 juni aanstaande vindt een speciale bijeenkomst plaats op Instituut Clingendael, getiteld 'In de achterkamer van de diplomatie', over het handwerk in de diplomatie. Tijdens deze bijeenkomst zullen de volgende sprekers hun ervaringen delen.

  • Ben Bot: oud-minister van Buitenlandse Zaken (2003-2007) en oud-ambassadeur voor Nederland in o.a. Brussel en Ankara
  • Lex Oostendorp: luitenant-generaal b.d.; voorheen Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, plaatsvervangend Commandant der Landstrijdkrachten en Directeur Operaties.
  • Jan Pronk: oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Speciaal Vertegenwoordiger voor de VN in Sudan
  • Ate Oostra: oud-ambassadeur voor Nederland in China.

De sprekers zullen aan de hand van enkele concrete casussen illustreren hoe de verschillende vormen van diplomatie op het hoogste niveau worden bedreven, waaronder de start van de EU-toetredingsonderhandelingen met Turkije, de vredesonderhandelingen in Soedan, het begin van economische diplomatie in China en de rol en het functioneren van Defensie in een veranderende wereld.

14:30 - 15:00 Ontvangst

15:00 - 15:15 Opening

15:15 - 16:00 Seminars 1 (Lex Oostendorp over Defensie en de missies) & 2 (Ate Oostra over Nederland in China)

16:15 - 17:00 Seminars 3 (Jan Pronk over vredesonderhandelingen in Sudan) & 4 (Ben Bot over de Europese Unie en Turkije)

17:00 - 18:00 Netwerkreceptie

Dit is een besloten bijeenkomst, gericht op jonge beleidsmedewerkers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Defensie. Aanmelden kan tot en met 22 juni via klasje@clingendael.nl.


1.

Instituut Clingendael

Het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen ‘Clingendael’ is een kennisplatform met als doel kennis en inzicht over internationale betrekkingen te bevorderen en het publiek debat over internationale onderwerpen te stimuleren.

Instituut Clingendael is een denktank en een opleidingsinstituut voor diplomaten. Het Instituut identificeert en analyseert opkomende politieke en sociale ontwikkelingen voor een breed spectrum van doelgroepen door middel van onderzoek, opleidingen en via de platformfunctie. Clingendael adviseert daarnaast overheid, parlement, sociale organisaties en de private sector. Het Instituut verzorgt tevens het maandelijkse online Clingendael Magazine Internationale Spectator i.

2.

Meer over...