Respect en recht voor ieder mens

Met dank overgenomen van F.C.G.M. (Frans) Timmermans i, gepubliceerd op vrijdag 14 juni 2013, 16:02.

Mensenrechten zijn een hoeksteen van ons buitenlandse beleid. Waar het met de mensenrechten goed gaat, hebben rechtsstaat en democratie meer kans. Als mensenrechten onder druk staan, liggen onderdrukking en dictatuur op de loer.

Vandaag verscheen de Mensenrechtenbrief 2013, Respect en recht voor ieder mens.

De Nederlandse inzet voor mensenrechten, in binnen- en buitenland, is deel van onze traditie. Een traditie waar Nederlanders zich in herkennen en waar we in het buitenland om bekend staan. Wij zetten ons in voor mensenrechten, omdat wij vinden dat ieder mens respect en bescherming van haar of zijn rechten verdient. Bovendien is een wereld waar mensenrechten beter worden beschermd een stabielere en welvarende wereld, waar een open land als Nederland veel baat bij heeft.

Aandacht gaat vooral uit naar mensenrechtenverdedigers, gelijke rechten voor Lesbiennes, Homo’s, Biseksuelen en Transgender (LGBT) en gelijke rechten voor vrouwen. Heel veel Nederlanders vinden deze onderwerpen belangrijk, omdat ze passen in de waarden die wij delen.

Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van innovatieve oplossingen om mensenrechten aan de orde te stellen, zoals sociale media, apps en andere digitale mogelijkheden. Bij het opstellen van het nieuwe mensenrechtenbeleid is een online consulatie gehouden onder burgers en organisaties, die bijna duizend reacties opleverde. Er komt een facebookpagina over mensenrechten met daarop ook de blog www.mensenrechtenwereldwijd.nl, waar ambassadeurs vertellen wat zij doen ter bevordering van mensenrechten.

Hier lees je alles over de Mensenrechtenbrief en het Nederlandse beleid.