30034, nr. 28 - Amendement dat ertoe strekt de referte-eis voor de WGA te schrappen - Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen

Dit amendement op het wetsvoorstel Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen werd op 27 juni 2005 ingediend door de Tweede Kamerleden Jet Bussemaker (PvdA) i, Kees Vendrik (GL) i en Jan de Wit (SP) i.
 
De toelichting van de indieners luidt als volgt:
 

Dit amendement schrapt de referte-eis voor de WGA (deze eis houdt in dat iemand in de 39 weken onmiddellijk voorafgaande aan de eerste dag na afloop van de wachttijd of de loondoorbetalingsperiode, in ten minste 26 weken als werknemer arbeid moet hebben verricht om een WGA uitkering te kunnen krijgen). Overigens blijft de duur van de loongerelateerde uitkeringsperiode met dit amendement hetzelfde als in het kabinetsvoorstel (afhankelijk van het arbeidsverleden een half tot vijf jaar). Niet valt in te zien waarom het risico van arbeidsongeschiktheid pas verzekerd dient te zijn bij een bepaalde wekeneis (momenteel 26 uit 39 weken). Het laten vallen van deze eis heeft vooral betekenis voor mensen met kortdurende en/of flexibele contracten. Ook deze mensen dienen verzekerd te zijn voor hun arbeidsongeschiktheidsrisico.

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Dossier

1.

Documenten

2 27 juni 2005, amendement, 30034, nr. 28     KST88064
Amendement dat ertoe strekt de referte-eis voor de WGA te schrappen
publicatie: 30 juni 2005
 

2.

Dossier