25153, nr. 12 - Amendement Rehwinkel over consequenties verbonden aan de uitkomst van een referendum - Invoering van het correctief referendum (Grondwetswijziging, eerste lezing)

Dit amendement op het wetsvoorstel Invoering van het correctief referendum (Grondwetswijziging, eerste lezing) werd op 9 juni 1997 ingediend door het Tweede Kamerlid Peter Rehwinkel (PvdA) i.
 
De toelichting van de indiener luidt als volgt:
 

Als artikel 89d wordt aangenomen zoals door de regering voorgesteld, zal dat tot gevolg hebben dat er aan het referendum drie mogelijke consequenties zijn verbonden.

Het wetsvoorstel vervalt van rechtswege, wanneer een meerderheid die ten minste 30% omvat van hen die gerechtigd waren aan het referendum deel te nemen tegen het wetsvoorstel stemt.

Het wetsvoorstel wordt terstond bekrachtigd indien een minderheid die ten minste 30% omvat van hen die gerechtigd waren aan het referendum deel te nemen tegen het wetsvoorstel stemt, dan wel een minderheid die minder dan 30% omvat van hen die gerechtigd waren aan het referendum deel te nemen tegen het wetsvoorstel stemt.

De derde mogelijke consequentie doet zich voor wanneer een meerderheid die minder dan 30% omvat van hen die gerechtigd waren aan het referendum deel te nemen tegen het wetsvoorstel stemt. De regering is dan vrij het voorstel al dan niet te bekrachtigen. Dit kan als gevolg hebben dat de regering in weerwil van het uitgesproken oordeel van beide Kamers alsnog een wetsvoorstel intrekt.

Bij «normale» wetgeving zal de regering, als zij onoverkomelijke bezwaren heeft tegen het wetsvoorstel, dit vóór de stemming over het voorstel aan de Kamer duidelijk maken. Neemt de Kamer het voorstel toch aan, dan zal de regering (of de verantwoordelijke minister) aftreden. Wanneer bij het referendum een meerderheid die minder dan 30% omvat van hen die gerechtigd waren aan het referendum deel te nemen, tegen het voorstel stemt zou de uitslag van het referendum geen invloed moeten hebben op het wetgevingsproces en het wetsvoorstel terstond moeten worden bekrachtigd.

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Dossier

1.

Documenten

2 9 juni 1997, amendement, 25153, nr. 12     KST22039
Amendement over consequenties verbonden aan de uitkomst van een referendum
publicatie: 20 juni 1997
 

2.

Dossier