30174, nr. 19 - Amendement om de drempels voor het houden van een referendum vast te leggen in de Grondwet - Initiatiefvoorstel Duyvendak/Kalma/Van der Ham - Invoering van het correctief referendum (Grondwetswijziging, eerste lezing)

Dit amendement op het wetsvoorstel Initiatiefvoorstel Duyvendak/Kalma/Van der Ham - Invoering van het correctief referendum (Grondwetswijziging, eerste lezing) werd op 9 februari 2009 ingediend door het Tweede Kamerlid Ed Anker (CU) i. Het amendement werd naderhand ondertekend door Jan Schinkelshoek (CDA) i. De tekst werd op 18 februari 2009 gewijzigd.
 
De toelichting van de indieners op het gewijzigde amendement luidt als volgt:
 

Indieners zijn van mening dat de drempels voor het houden van een referendum vastgelegd dienen te zijn in de Grondwet. Dit omdat het kiesstelsel van dermate grote waarde is, dat belangrijke punten op het gebied van de inrichting daarvan, bij Grondwet geregeld moet worden. Bovendien wordt op deze manier voorkomen dat het referendum in plaats van een aanvulling op het representatieve stelsel verwordt tot een inbreuk daarop. Waarbij het stelsel zich meer ontwikkelt in de richting van directe democratie. Indieners benoemen daarom zowel de drempels om te komen tot een inleidende aanvraag voor een referendum, het daadwerkelijk laten plaats vinden van zo’n referendum en het bindend zijn van de uitslag.

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Dossier

1.

Documenten

2 18 februari 2009, gewijzigd amendement, 30174, nr. 19     KST127965
Gewijzigd amendement om de drempels voor het houden van een referendum vast te leggen in de Grondwet
publicatie: 19 februari 2009
 

2.

Dossier