Stop excessief geweld tegen Turkse demonstranten

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op woensdag 12 juni 2013, 16:33.

Het Europees Parlement heeft vandaag in een debat over de situatie in Turkije het excessieve geweld van de Turkse autoriteiten tegen demonstranten sterk veroordeeld. Emine Bozkurt, lid van het Europees Parlement namens de PvdA: “Het disproportionele geweld van de politie tegen Turkse demonstranten is schandalig en moet onmiddellijk stoppen. Turkse autoriteiten moeten alles in het werk stellen om een vreedzame en inclusieve oplossing te vinden”. Ze sprak hierover bij de NOS.

Morgen stemt het Europees Parlement over een resolutie betreffende de situatie in Turkije: "Deze resolutie roept op om onmiddellijk te stoppen met het excessieve geweld tegen demonstranten, om de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid te beschermen, en om de diversiteit van de samenleving te respecteren" stelt Bozkurt, mede-auteur van de resolutie. "Deze protesten gaan allang niet meer over een park. Dit is een uiting van de diepe frustratie die te vinden is bij mensen die zich door de maatregelen van de regering steeds verder beperkt voelen in hun leefwijze."

"Ook worden de signalen van stevige censuur in de media steeds luider. In een democratische rechtsstaat is vrije pers en vrijheid van meningsuiting een fundamenteel onderdeel van de samenleving" aldus Bozkurt. "Deze resolutie is een boodschap aan de Turkse regering dat, zoals commissaris Stefan Fule het zei, democratie meer is dan één keer in de zoveel jaar naar de stembus. Democratie vereist dagelijks aandacht, in de vorm van debatten, overleggen en compromissen."

"Turkije moet nog veel verbeteren op het gebied van bescherming van fundamentele mensenrechten. De gebeurtenissen van de laatste dagen laten zien hoe belangrijk het is om grondrechten prominent op de gespreksagenda met Turkije te zetten en strenge voorwaarden te stellen. De demonstranten zijn de straat op gegaan om vrijheid van meningsuiting en een vrije media te eisen. Juist nu is het van belang om Turkije niet de rug toe te keren, maar om het gesprek aan te gaan over gevoelige kwesties" aldus Bozkurt.