Fyra: terug- en vooruit kijken

Met dank overgenomen van D. (Duco) Hoogland i, gepubliceerd op woensdag 5 juni 2013, 8:55.

Foto Flickr / Peter452002

Voor de Fyra is het meest rampzalige scenario uitgekomen. De trein voldoet totaal niet aan de eisen en is door de NS langs de kant gezet. Gevolg is dat de reizigers in de kou staan. Bovendien er is heel veel belastinggeld mee gemoeid. Het is zaak om nu zowel vooruit te kijken naar een oplossing, als om terug te kijken om te leren van gemaakte fouten. Bij beide staat zorgvuldigheid voorop.

De PvdA vindt het goed dat de regering nog deze week een waterdicht plan eist van de NS over het treinverkeer naar Brussel. Het is goed dat de regering ook inventariseert welke andere mogelijkheden er zijn. Het kabinet zet volle druk op de ketel om er voor te zorgen dat de reiziger weer snel kan beschikken over een goede treinverbinding met Brussel, en tegelijkertijd de rekening voor de belastingbetaler beperkt blijft. De belangen zijn immers groot, voor zowel de reiziger als de belastingbetaler.

Ik verwacht snel duidelijkheid over de vraag of en hoe de NS de afspraken met de reiziger en de overheid gaat nakomen. Het allerbelangrijkste is dat Amsterdam, Rotterdam en Den Haag weer verbonden worden met Antwerpen en Brussel en dat reizigers uit Brabant en Zeeland ook weer makkelijk en snel naar België kunnen reizen.

Daarnaast moeten we ook terugkijken. Daar gaat geen trein extra van rijden, maar de onbeantwoorde vragen moeten wel beantwoord worden. Het Fyra dossier loopt al meer dan 10 jaar, het gaat om veel geld en is zowel technisch als juridisch bijzonder complex. Omdat er nog veel vragen open staan, steunt de PvdA een parlementaire enquête. Wij vinden dat het zwaarste middel dat de Tweede Kamer tot haar beschikking heeft, nu op zijn plaats is. In een parlementaire enquête staan de ondervraagden onder ede en zijn zij verplicht om te verschijnen. Door een enquête krijgen we antwoord op de vele vragen die nu nog open staan. De hoofdvraag moet zijn, hoe heeft het zover kunnen komen? De komende tijd gaat een voorbereidende commissie kijken welke onderzoeksvragen we precies gaan stellen.

Voor de PvdA staat zorgvuldigheid in dit dossier voorop. Natuurlijk moeten er zo snel mogelijk weer hogesnelheidstreinen tussen Nederland en België gaan rijden en tevens dienen alle vragen beantwoord te worden over de vraag hoe dit zover heeft kunnen komen. Maar de snelheid mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van de besluitvorming. Deze keer moeten echt alle mogelijkheden worden bekeken en moeten we geen overhaaste beslissingen nemen. Het is daarom goed dat het kabinet zorgvuldig werkt aan een oplossing voor de toekomst, en het parlement haar zwaarste onderzoeksmiddel inzet om na te gaan wat hier mis is gegaan.