Studentenparlement in Tweede Kamer

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com
datum 31 mei 2013

Het Studentenparlement, dat om de twee jaar plaatsvindt, is rollenspel en wedstrijd tegelijk. Na een periode van voorbereiding vormt een plenair debat in de vergaderzaal van de Tweede Kamer op 31 mei 2013 het slotstuk. ‘Tweede Kamerfracties’ gevormd door studenten van de juridische faculteiten in Nederland gaan met elkaar in debat over een (gefingeerd) wetsvoorstel. De bedoeling is studenten vertrouwd te maken met de juridische en politieke kanten van het parlementaire bedrijf. SP-kamerlid Ronald van Raak treedt op als voorzitter. Drie wetenschappers vormen de ‘regering’.

Kiesdrempel

Op de agenda staat onder meer een wetsvoorstel tot invoering van een kiesdrempel van 5% bij Tweede Kamerverkiezingen. Die kiesdrempel moet bijdragen aan de stabilisering van de Nederlandse politiek. Het voorstel zet de aanwezigheid in de Tweede Kamer op het spel van de kleine partijen, die ook in het Studentenparlement volop vertegenwoordigd zijn. Het voorwerk is al gedaan in een schriftelijke ronde, zoals dat ook in de Kamer gebeurt.

Jury beoordeelt

De debatten worden kritisch gevolgd door een jury. Deze bestaat uit hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga, PvdA-kamerlid Mariëtte Hamer en journalist Max van Weezel. Aan het eind van de dag reikt de jury de Thorbecke-penning uit aan de winnende fractie. Beoordelingscriteria zijn de juridische kwaliteit én de beheersing van het politiek spel.

Alle stukken die in het debat een rol spelen zijn zijn samen met artikelen van de verschillende fracties te vinden op de blog Publiekrecht en politiek.


1.

Meer over...