Joël Voordewind spreekt tijdens The Hague African Festival over De kracht van de diaspora, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 29 juni 2013 14:00
plaats Den Haag
locatie Anton Philipszaal, Spuiplein 50, Den Haag Toon locatie
aanwezigen J.P. (Jan) Pronk i, A. (Bram) van Ojik i, J.S. (Joël) Voordewind i, E. (Evert) Vermeer, M.E. (Marit) Maij i e.a.
organisatie ChristenUnie (CU) i

Op zaterdag 29 juni verzorgt de Evert Vermeer Stichting op het ‘The Hague African Festival' (THAF) een speciale extra, kleinere editie van de Afrikadag met als thema: ‘De Kracht van de Afrikaanse Diaspora’. Het The Hague African Festival is een jaarlijks cultuurfestival dat in het teken staat van Afrikaanse muziek en cultuur. Het drukbezochte outdoor zomerfestival vindt plaats in het hart van binnenstad van Den Haag op het Spuiplein en wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. De EVS organiseert als partner van het THAF een politiek-inhoudelijk programma in de stijl van de Afrikadag met verschillende debatten over politieke ontwikkelingen in Afrikaanse landen en Nederlandse ontwikkelingssamenwerking.

We zijn volop bezig met het samenstellen van het programma van Afrikadag@THAF, en we lichten vast een tipje van de sluier op:

De middag zal geopend worden door een toespraak van ere-voorzitter van de EVS, Jan Pronk. Ook vindt er een woordvoerdersdebat plaats, waarin woordvoerders Ontwikkelingssamenwerking van verschillende partijen terug zullen blikken op de grote veranderingen in het ontwikkelingssamenwerkingbeleid van het afgelopen jaar. Onder andere Bram van Ojik van GroenLinks, Marit Maij van de PvdA en Joël Voordewind van de ChristenUnie zullen aan dit debat deelnemen.

Ook vindt er een debat over Somalië plaats waarin dieper wordt ingegaan op de rol van de Somalische Diaspora bij de wederopbouw en ontwikkeling van het land. Somalië bevindt zich in een nieuwe fase waarin het weer haar intrede doet tot de internationale gemeenschap en zich los lijkt te maken van het label “gefaalde staat”. In dit debat zullen ook de kansen en bedreigingen van deze nieuwe fase worden besproken. Deelnemers zijn onder andere verschillende Diaspora organisaties, NGO’s die actief zijn op dit gebied en Ayaan Abukar (politicologe).


1.

ChristenUnie (CU)

De ChristenUnie is een christelijke partij, met op sociaal en ecologisch gebied progressieve en op ethisch gebied behoudender standpunten. Politiek leider van de ChristenUnie is sinds januari 2023 Mirjam Bikker i. De partij ontstond in januari 2000 als samenwerkingsverband tussen het Gereformeerd Politiek Verbond i (GPV) en de Reformatorische Politieke Federatie i (RPF). Per 22 januari 2000 zijn de partijen gefuseerd.

De partij behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i drie zetels. Dat aantal is twee zetels lager dan het aantal dat in 2021 werd behaald. De partij heeft drie zetels in de Eerste Kamer en één zetel in het Europees Parlement.

2.

Meer over...