Ga bewust met voedsel om

Met dank overgenomen van S.A.M. (Sharon) Dijksma i, gepubliceerd op woensdag 29 mei 2013, 13:02.

Logo Damn Food Waste

Voedselverspilling is nog steeds een groot wereldwijd probleem. Maar liefst één miljard mensen lijdt aan ondervoeding. Dit terwijl er ontzettend veel voedsel wordt verspild. Als staatssecretaris die verantwoordelijk is voor de productie van eten weet ik heel goed wat voor een moeite er wordt gedaan om eten in de winkels en op onze borden te krijgen. Eten is niet iets vanzelfsprekends; het is lang niet voor iedereen toegankelijk en er gaat een heel intensief productieproces aan vooraf. Weggooien is dan ook meer dan zonde.

Van de jaarlijkse 4,4 miljard euro die in Nederland de prullenbak in gaat in de vorm van goed voedsel, is de consument verantwoordelijk voor meer dan de helft. Als consument kan jij er zelf dus iets aan doen.

Een mooi initiatief is dat van Damn Food Waste. Eerder werden soortgelijke evenementen georganiseerd in Londen, Dublin en Parijs. Dit keer is het de beurt aan Amsterdam. Op 29 juni zal er op het Museumplein een lunch voor 5000 mensen worden bereid. Dit eten zal gemaakt worden van vers voedsel dat in Nederland om verschillende redenen niet op ons bord belandt.

Het doel is dat Nederlandse consumenten, bedrijven en de overheid actie ondernemen om voedselverspilling tegen te gaan. Ik steun dit initiatief en zal deze dag hier dan ook bij aanwezig zijn.