PvdA tevreden over aannemen resolutie Bosnië en Herzegovina

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op donderdag 23 mei 2013.
PvdA tevreden over aannemen resolutie Bosnië en Herzegovina
Bron: Blog Emine Bozkurt

Emine Bozkurt, lid van het Europees Parlement namens de PvdA, is tevreden over de resolutie die het Europees Parlement heeft aangenomen over Bosnië en Herzegovina. De resolutie roept het land op om - na een harde uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens - snel werk te maken van verbeteringen van de rechten van minderheden. "Politici in Bosnië en Herzegovina hebben zich in de afgelopen tijd vooral druk gemaakt om interne ruzies, terwijl ze de meest fundamentele onderdelen van een rechtsstaat negeerden. Daar moet nu echt verandering in komen", stelt Emine Bozkurt.

"De grondwet van Bosnië en Herzegovina moet onmiddellijk hervormd worden om alle inwoners van het land gelijke rechten te geven. De leiders hebben de ene deadline na de andere voorbij laten gaan, zonder iets opgeschoten te zijn", zegt Bozkurt. "Als we in Europa overal democratie en rechtsgelijkheid willen hebben, kan het niet zo zijn dat er landen zijn die willekeur vertonen in de rechten van haar eigen inwoners. Gelijke rechten voor minderheden is een minimale vereiste om eerlijke verkiezingen en een goede democratie te waarborgen. Er zijn volgend jaar verkiezingen, dus de tijd begint te dringen."

Een voorstel van de Christendemocratische partij (EPP) in het Europees Parlement om Bosnië en Herzegovina uit de Raad van Europa te schorsen haalde het niet. "Gelukkig maar", stelt Bozkurt. "Daarmee heb je niet de leiders, maar vooral de inwoners van een land. Want waar kunnen deze mensen dan nog hun recht halen? Nu kunnen ze nog terecht bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Als dat niet meer mogelijk zou zijn, bleven er weinig juridische mogelijkheden over."

Bozkurt: "Tachtig procent van de inwoners van Bosnië en Herzegovina willen onderdeel zijn van de Europese Unie. Ze willen vrede en welvaart, en ze verwachten dat basale mensenrechten gerespecteerd worden. Dat zijn verwachtingen die door alle etnische bevolkingsgroepen heen te vinden zijn. Het zijn de overheden die hun inwoners hierin teleurstellen. Snelle actie is dus nodig, niet omwille van een lidmaatschap van de Europese Unie, maar vooral voor de mensen in Bosnië en Herzegovina zelf."

Afbeelding: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bosnia_and_Herzegovina_in_Europe.svg