“Stel vrouwenrechten centraal in onderhandelingen met nieuwe lidstaten”

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op dinsdag 21 mei 2013.

Vandaag is in het Europees Parlement gestemd over het rapport dat de rechten van vrouwen in de Westelijke Balkan bespreekt. Er is nog veel te verbeteren. Voor Emine Bozkurt, lid van het Europees Parlement namens de PvdA, is dit rapport de reden om vrouwenrechten centraler te zetten in onderhandelingen met uitbreidingslanden.

“Vrouwenrechten vormen helaas een te klein onderdeel van onderhandelingen met nieuwe lidstaten. Er worden slechts enkele regels aan gespendeerd in voortgangsverslagen. Terwijl vrouwen meer dan de helft van de bevolking vormen en hun rol heel belangrijk is in opbouw van nieuwe democratieën en voor de kwaliteit van de rechtsstaat”, stelt Emine Bozkurt.

Het nu gepresenteerde rapport, waar Emine Bozkurt vanuit haar positie in de commissie Buitenlandse zaken aan meegeschreven heeft, roept op tot een grotere rol voor vrouwen in politiek en in economisch belangrijke posities en op de arbeidsmarkt.

Bozkurt: “In de Westelijke Balkan is er grote werkeloosheid, daar zijn vrouwen vaker de dupe van. Zowel de regeringen als vrouwen zelf kunnen het initiatief nemen. Overheden kunnen regels veranderen, die het voor vrouwen makkelijker maakt de arbeidsmarkt te betreden en discriminatie op arbeidsvloer tegen te gaan. In tijden van grote werkloosheid zou zelfstandig ondernemerschap voor vrouwen een manier zijn om in hun eigen inkomen te voorzien.”

In het rapport is ook veel aandacht voor seksueel geweld. De oorlog heeft laten zien dat vrouwen massaal het slachtoffer werden van dit geweld. Bozkurt zet zich al jaren in om de positie van deze groep vrouwen te verbeteren. "Als je echt duurzame vrede wil in deze regio, is gerechtigheid van cruciaal belang. In de opbouw van een vreedzame maatschappij kunnen vrouwen een zeer belangrijke rol spelen.

“Een van de belangrijkste en door mij regelmatig aangekaarte problemen is dat op dit moment 30% van de slachtoffers van human trafficking van de Westelijke Balkan komt. Bestrijden van deze moderne vorm van slavernij blijf ik benadrukken. Het moet prioriteit krijgen, en meisjes en vrouwen moeten veel bewuster worden gemaakt van de gevaren en gevolgen van de verhalen die ze voorgeschoteld krijgen over de Europese Unie. Het vervolgen van dit soort misdaden moet prioriteit zijn."