PvdA tevreden over rapport Europees Parlement bescherming mediavrijheid

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op dinsdag 21 mei 2013.
PvdA tevreden over rapport Europees Parlement bescherming mediavrijheid
Bron: Blog Emine Bozkurt

Het Europees Parlement heeft vandaag een rapport aangenomen waarin harde maatregelen in het vooruitzicht worden gesteld van landen die de vrijheid van media beperken. “Vrije pers, waarbij journalisten niet bang hoeven te zijn voor intimidatie of opgelegde inhoudelijke beperkingen, is onmisbaar in de controle van de politiek. Pogingen om die vrijheid aan banden te leggen moeten terstond kunnen worden gestopt”, aldus Emine Bozkurt, lid van het Europees Parlement namens de PvdA.

Het Europees Parlement heeft de lidstaten opgeroepen de staat van de mediavrijheid goed te monitoren, jaarlijks een rapport uit te brengen en mogelijke inbreuken op de mediavrijheid hard te bestraffen. “Hierbij moet de zogenaamde ‘inbreukprocedure’ ingezet worden, waarbij de Europese Commissie in extreme gevallen lidstaten kan uitsluiten van stemrecht, in dit geval op het gebied van mediavrijheid”, stelt Bozkurt. “Dat is een zwaar middel, maar op het gebied van persvrijheid moet je geen compromissen sluiten.”

Bozkurt: “Bij landen die tot de Europese Unie willen toetreden wordt de lat op het gebied van mediavrijheid - terecht - zeer hoog gelegd. Maar zo gauw een land is toegetreden lijkt dat voorbij. Recente voorbeelden van schendingen van de mediavrijheid, met name in Italië en Hongarije, geven aan dat Europese lidstaten elkaar de maat niet durven te nemen. Dat moet veranderen.”

Photo: http://www.sxc.hu/photo/1222796