Iedereen heeft recht op een veilig en waardig leven

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op vrijdag 17 mei 2013.
Iedereen heeft recht op een veilig en waardig leven
Bron: Blog Emine Bozkurt

Vandaag zijn ter gelegenheid van de Internationale Dag Tegen Homofobie de onderzoeksresultaten gepresenteerd van een grootschalig Europees onderzoek. Aan de hand van ervaringen van meer dan 93 duizend homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders ( LGBT ) uit heel Europa, blijkt dat angst, uitsluiting en discriminatie een alledaagse praktijk is voor deze groep. "Deze schokkende onderzoeksresultaten laten zien dat we hard moeten blijven werken om LGBT rechten in Europa te beschermen. Iedereen heeft recht op een veilig en waardig leven", aldus Emine Bozkurt namens de PvdA in het Europees Parlement.

Het rapport van het Europees Bureau voor de grondrechten laat zien, dat bijna de helft van de respondenten (47 procent) is gediscrimineerd of lastig gevallen in het afgelopen jaar. Nog opvallender is de hoge mate van onveiligheid die LGBT ervaren in het onderwijs. Meer dan 80 procent van de scholieren die jonger zijn dan 18 jaar, namen negatief gedrag waar tegen homoseksuele klasgenoten. De gevoelens van onveiligheid op school ligt in alle Europese landen tussen de 83 en 97 procent. Ten gevolge hiervan houdt twee derde van de tieners zijn geaardheid geheim (jongens 72 procent en meisjes 50 procent).

"Het is onacceptabel dat veel LGBT in Europa hun identiteit verbergen en leven in angst", stelt Emine Bozkurt. In Nederland vindt een grote meerderheid (93 procent) van de bevolking dat homo's vrij moeten zijn om te leven zoals ze willen. Bovendien is het aantal Nederlanders dat homoseksualiteit afwijst, gedaald van 15 procent in 2006 tot 4 procent in 2012. "Helaas zet deze trend niet door in de rest van Europa. Ik verwelkom de oproep van minister Bussemaker tot een Europese aanpak van homorechten.

In het Europees Parlement hebben wij al in 2009 aanvullende wetgeving aangenomen, die betere bescherming moet bieden tegen discriminatie op grond van leeftijd, handicap, seksuele geaardheid, godsdienst of overtuiging. De Europese lidstaten houden dit echter al jaren tegen. De oproep van Minister Bussemaker kan een belangrijke stap zijn om opnieuw beweging te brengen in dit dossier. Het is van groot belang dat we de discriminatie en haat jegens LGBT uitbannen in Europa, en een samenleving creëren waar iedereen ten volle kan genieten van zijn rechten, ongeacht seksuele voorkeur of identiteit", aldus Emine Bozkurt.