Grote stap in confiscatie criminele goederen

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op woensdag 8 mei 2013.
Grote stap in confiscatie criminele goederen
Bron: Blog Emine Bozkurt

Het wordt voor nationale overheden eenvoudiger goederen uit criminele activiteiten te bevriezen en confisqueren. Tegelijkertijd zijn er eisen gesteld aan de rechten op een eerlijke rechtsgang. De geconfisqueerde goederen moeten volgens het Europees Parlement worden ingezet in het voordeel van de gedupeerden. Dat hebben de leden van de commissie Justitie, binnenlandse zaken en burgerlijke vrijheden van het Europees Parlement gisteren besloten naar aanleiding van voorstellen van Emine Bozkurt.

Emine Bozkurt, lid van het Europees Parlement namens de PvdA: “De commissie heeft mijn voorstellen aangenomen om deze maatregelen niet te beperken tot natuurlijke personen. Ook rechtspersonen kunnen hiermee aangepakt worden, en dat maakt een effectievere aanpak van zowel de criminelen zelf als hun bedrijven mogelijk.”

Bozkurt: “Confiscatie en bevriezing zijn essentiële instrumenten om de georganiseerde criminaliteit te bestrijden. Dit kan door lidstaten individueel niet voldoende worden gedaan, omdat dit soort criminele organisaties bijna altijd internationaal opereren en gebruik maken van gaten in de wet. Mijn voorstellen zijn overgenomen waardoor betere samenwerking tussen internationale instanties mogelijk wordt gemaakt. Er moet snel en effectief informatie tussen politie en justitie, én financiële autoriteiten over de grenzen heen worden doorgegeven om deze bendes goed te kunnen bestrijden.”

“Nieuw is ook dat de goederen al dan niet rechtstreeks uit een strafbaar feit verkregen hoeven te zijn. Dit betekent dat crimineel geld ook geconfisqueerd kan worden als het door een organisatie opnieuw wordt geïnvesteerd”, aldus Emine Bozkurt.

Zwart geld

Op dit moment wordt minder dan 1% van de opbrengsten uit criminele activiteiten - zoals drugstransacties, mensenhandel of wapensmokkel - bevroren of geconfisqueerd. Het meeste van deze middelen wordt witgewassen. De nieuwe regels moeten het binnen de EU mogelijk maken sneller stappen te zetten om opbrengsten uit criminele activiteiten te bevriezen en confisqueren.

Met de nu aangenomen voorstellen gaat het Europees Parlement onderhandelen met de lidstaten over de nieuwe maatregelen.