Moet je maar niet ziek worden!

Met dank overgenomen van R.M. (Renske) Leijten i, gepubliceerd op vrijdag 3 mei 2013, 0:57, column.

‘Een voetschimmeltje? Daar gaat u toch niet voor naar de dokter?’ Nee, de meeste mensen met een voetschimmel zullen in een drogisterij een zalfje kopen en proberen of dat helpt tegen de schimmel. ’t Is wat ongemakkelijk, maar te verhelpen.

Deze redenering hanteerde minister Schippers bij haar aankondiging dat ‘lage ziektelastkwalen’ uit het basispakket zouden verdwijnen. Ze vroeg het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) om advies om voor 1,3 miljard euro te bezuinigen op het basispakket.

Gezondheidsschade

Vorig jaar adviseerde het CVZ de lage ziektelastbenadering te laten varen, want dit zou leiden tot ernstige gezondheidsschade. De regeling zou ernstigere aandoening en hogere kosten tot gevolg hebben en ontzettend bureaucratisch worden. Want, iemand die suikerziekte heeft, moet met voetschimmel wél direct naar de huisarts of dermatoloog. Het risico dat zij lopen op ernstige gezondheidsschade is groot.

Aandoeningenlijst

Toch puzzelde het CvZ verder en kwam vorige week met de ‘Technische rapportage ziektelast’. Een lijst met aandoeningen die via een getrapte beoordeling uitverkoren zijn. Platweg gezegd: je gaat er niet (snel) dood aan, het leven met deze aandoening beïnvloedt het leven niet zo erg en bij verergering van de kwaal wordt de behandeling niet veel duurder. De technische operatie lijkt geslaagd, maar of de patiënt dit overleeft is de vraag.

Niet meer vergoeden

Het CvZ presenteert drie lijsten met aandoeningen met een lage ziektelast. Het niet meer vergoeden van de behandeling hiervan levert in totaal 1,7 miljard euro op. Dat is mooi, want Schippers heeft inmiddels een opdracht om 1,5 miljard euro uit het basispakket te halen. De maatregelen die het CvZ presenteert heet een ‘technische rapportage’ te zijn en er wordt benadrukt dat niet gaat om een pakketadvies, maar laat u geen zand in de ogen strooien.

Basispakket

Deze lijst zal de basis vormen voor het verder uitkleden van het basispakket. Om te beginnen bij acute urineweginfecties, onvruchtbaarheid, oorpijn, ADHD, spraakproblemen, ernstig tandverlies en astma. Dat zijn een aantal van de aandoeningen waarvan de behandeling hoe dan ook niet meer vergoed zal worden. Om de 1,5 miljard euro compleet te maken kan de minister een keuze maken uit drie aandoeningen: gehoorstoornissen, incontinentie of hartfalen. Het is nog even afwachten met welke van de drie aandoeningen volgens de minister prima te leven is omdat het is te omschrijven als een ‘ongemak’.

Hartfalen

Het basispakket is de afgelopen jaar flink verkleind. Zelfzorggeneesmiddelen zijn zoetjesaan geschrapt uit de vergoeding. Fysiotherapie is zelfs voor reumapatiënten geschrapt. Tandzorg boven de 18 jaar wordt niet meer vergoed. Maagzuurremmers zijn zo goedkoop, dat patiënten die wel zelf kunnen betalen, was de redenering. Hoe gaat Schippers straks deze bezuiniging verkopen? ‘Een longontsteking is ongemak. Hartfalen is geen probleem en astma is echt niet erger dan een kleine verkoudheid. Uit het basispakket met deze patiënten. Een beetje teren op onze solidariteit! Het zou verboden moeten worden.’

Bezuinigingsrekening

Wellicht verwijt u mij cynisme. Maar we kennen Schippers: als er bezuinigd moet worden, moet er bezuinigd worden. Dat halen we niet bij winstmakende zorgverzekeraars, de gigantische bureaucratie die de marktwerking oplevert, nee, Schippers legt haar bezuinigingsrekening op het bordje van de patiënt.

Eigen schuld dikke bult. Moet je maar niet ziek worden!

Deze column verscheen eerder op de site van Artsennet