, Amsterdam

datum 24 mei 2013 20:00
plaats Amsterdam
locatie Spui 25-27, 1012 XM Toon locatie
aanwezigen J.W.M. (John) Kerstens i e.a.
organisatie SPUI25

In juni bespreekt de Europese Raad de sociale dimensie van de Europese Unie. Minister Asscher komt voor mei met een notitie over het onderwerp. Een gesprek tussen UVA-hoogleraar Frank Vandenbroucke en PvdA-kamerlid John Kerstens over welke rol Europa moet spelen op het sociale terrein .

Is het wenselijk en/of noodzakelijk dat de Europese Unie zich bemoeit met het terrein van de sociale wetgeving? Of moet dit terrein strikt voorbehouden blijven aan de lidstaten. Is een Europees minimumloon wenselijk? Is Europese afstemming van nationale loonontwikkelingen een goede zaak? Wat te doen met Poolse chauffeurs die in dienst van een Cypriotische firma’s in Nederland tegen heel lage lonen werken? Hoe voorkomen we dat Nederlandse werknemers worden weggeconcurreerd door gesjoemel met sociale lasten van mensen uit andere Europese landen die in Nederland werken?

Dit zijn allemaal onderwerpen die zeer gevoelig liggen. Landen hechten aan hun autonomie. Maar de werkelijkheid laat Europese vervlechting zien, die coördinatie noodzakelijk maakt.

Frank Vandenbroucke

Frank Vandenbroucke is sinds 1 mei 2011 bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven en aan de Universiteit van Antwerpen en onderzoekt sociale ontwikkelingen in de lidstaten van de Europese Unie.

Hij heeft vele posities bekleed in de Vlaamse SP (parlementslid, voorzitter, minister, senator, minister van Staat).

John Kerstens

John Kerstens is sinds 20 september 2012 lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, met als onderwerpen werk/economie en inkomens/sociaal beleid. Daarvoor was voorzitter van FNV Bouw en vice-voorzitter van de FNV.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | 020 525 8142.


1.

Meer over...