Zorgakkoord: helaas weer uitstel van maatregelen

Met dank overgenomen van V.A. (Vera) Bergkamp i, gepubliceerd op woensdag 24 april 2013, 2:02.

D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp: “Het is belangrijk dat er nu een akkoord is, maar we hebben nog veel vragen. Voor hoelang is de nullijn in de zorg nu echt van tafel?”

Vooruit schuiven

Een van de onderdelen van het zorgakkoord is het uitstellen van de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp, de begeleiding en verzorging tot 2015. Bergkamp: “Ik vind het jammer dat dit kabinet nu weer belangrijke hervormingen vooruit wil schuiven. Bij het sociaal akkoord werden veel maatregelen op de lange baan geschoven, dat gebeurt hier in feite weer. Daarnaast wordt de dekking gezocht in de PGB’s. Dat is een anti-liberale maatregel, wij vinden het heel belangrijk om de eigen regie van mensen te behouden”

Nog geen hoofdlijnenbrief

Andere maatregelen in het akkoord zijn het verminderen van de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp en de zorgzwaartepakketten drie en vier. “Het is zeker positief dat het kabinet de scherpe randjes van hun aanvankelijk wel heel harde bezuinigingen op deze mensen af haalt. Gehandicapten en demente ouderen kunnen nu grotendeels weer in een instelling verblijven als dat nodig is. Maar ik heb nog veel vragen: de hoofdlijnenbrief waar we nu al maanden op wachten is er nog steeds niet. En: hoeveel kost het om de nieuwe cliënten in de WMO nu wel weer huishoudelijke hulp te verstrekken?”

Hoorzitting

Op initiatief van D66 organiseert de Kamer op 16 en 17 mei twee hoorzittingen. “Ik ben ook benieuwd wat de patiënten en gemeenten vinden van de voorgenomen maatregelen. Het akkoord dat nu voor ligt is tenslotte alleen met de vakbonden en werkgevers gesloten,” aldus Bergkamp.