Esther-Mirjan Sent (PvdA Eerste Kamerlid) en Mr. Hansko Broeksteeg (RU) over Rutte II en de Eerste Kamer + Nieuwe leden halfuurtje, Nijmegen

Nijmegen
Anton Bussemaker
datum 22 mei 2013 20:00
plaats Nijmegen
locatie Café de Vier Heeren, Sint Annastraat 259 Toon locatie
aanwezigen J.L.W. (Hansko) Broeksteeg i, E.M. (Esther-Mirjam) Sent i e.a.
organisatie Jonge Democraten (JD) i

Het Kabinet Rutte II was een duidelijk gedoogkabinet. Zij moesten als de PVV niet meestemde bedelen voor de steun van andere partijen. Nu heeft het kabinet Rutte II bestaande uit PvdA en VVD een meerderheid van 79 zetels in de Tweede Kamer, maar zij hebben maar 30 van de 75 zetels in de Eerste Kamer. Rutte moet dus bedelen voor de steun van de oppositiepartijen omdat zij in principe alle wetgeving die PvdA en VVD in de Tweede Kamer goedkeuren kunnen blokkeren in de Senaat. Is dit echter wel de rol van de Eerste Kamer?

De Eerste Kamer zou een Chambre de réflexion waar op een apolitieke manier rustig nagedacht zou moeten worden over de deugdelijkheid van de wet. Dat is precies de reden dat de Eerste Kamerleden niet per partij samenzitten in de Senaat, maar door elkaar heen.

Op deze avond zullen mr. Hansko Broeksteeg, docent staatsrecht aan de Radboud Universiteit en Ester-Mirjam Sent, Eerste Kamerlid voor de PvdA, over dit thema spreken. Dhr. Broeksteeg zal ingaan op de juridische kant en het takenpakket van de Eerste Kamer. Mevrouw Sent zal ingaan op de praktijk en hoe zij zich lid van een coalitiepartij de gedoogrol van de Eerste Kamer ervaart.


1.

Jonge Democraten (JD)

Deze politieke jongerenorganisatie is verbonden aan D66 i en heeft als doel bij te dragen aan de individuele ontplooiing van alle mensen. De JD is opgericht in 1984 en bestaat uit jongeren tussen de 12 en 30 jaar oud. Met ongeveer 3500 leden is JD één van de grotere politieke jongerenorganisaties in Nederland. De JD heeft tien lokale afdelingen in het land.

2.

Meer over...