NAVO delegaties onder de indruk van innovativiteit Marine

Met dank overgenomen van Y. (Ybeltje) Berckmoes-Duindam i, gepubliceerd op maandag 15 april 2013, 2:30.

Redactie Den Helder Actueel | 11-04-2013 17:23

Den Helder - Twee delegaties van de NAVO bezochten donderdag de Koninklijke Marine en Marine Vliegkamp de Kooy. Het betrof een groep parlementariërs met ondersteunende staf van het 'Subcommitee on Future Security and Defence Capabilities' en het 'Subcommittee on Energy and Environmental Security'. Ook het Helderse Tweede Kamerlid Ybeltje Berckmoes-Duindam was aanwezig bij het bezoek.

De delegaties probeerden tijdens het bezoek een beter inzicht te krijgen in de innovatieve marinier waarop de Nederlandse Marine samenwerkt en integreert met de Belgische marine binnen het Belgisch-Nederlandse samenwerkingsverband 'Admiraliteit Benelux' (ABNL). "Om grote stappen te nemen in de militaire samenwerking hebben we eerst politieke samenwerking nodig", aldus commandant zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom.

Na een ontvangst door vice-admiraal Borsboom, bezochten de delegatieleden het marineschip Hr. Ms. De Zeven Provinciën en Hr. Ms. Holland. Hierna werd de reis vervolgd met een bezoek aan Maritiem Vliegkamp de Kooy, waar onder andere inzicht werd verkregen in het belang van het vliegveld voor de krijgsmacht en de civiele gemeenschap. Het was een zeer succesvolle dag, de bezoekers waren erg onder de indruk van de innovativiteit van de Koninklijke Marine.

Voorbeeld

Sir John Stanley, member of parliament for Tonbridge and Mailing, verbaasde zich na de verkregen informatie dat de Britse marine geen voorbeeld neemt aan de Nederlandse collega's. "The Royal Netherlands Navy is a good example of operational innovation." Een Turkse delegatiebezoeker was hier ook duidelijk in en noemde "the Royal Netherlands Navy state of the art."

Op 7 februari 1996 werd het hoofdkwartier van de Admiraal Benelux (ABNL) officieel in dienst gesteld. Hoewel de kiem van de samenwerking tussen Nederland en België net na de Tweede Wereldoorlog is gelegd, is deze vanaf dat moment officieel onder bevel gesteld in één geïntegreerde staf, in oorlog en in vredestijd, waarbij op diverse gebieden samengewerkt zoals bij onderhoud van materieel, gezamenlijke opleidingen en bij het gebruik van dezelfde typen schepen en helikopters. Voor beide partijen is de samenwerking een win-win situatie.

http://www.denhelderactueel.nl/11/04/2013/navo-delegaties-onder-de-indruk-van-innovativiteit-marine