Het Stadsgesprek: jeugdcriminaliteit en Top 600, met onder anderen Eberhard van der Laan, Amsterdam - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Vrijdag 7 augustus 2020
kalender

Het Stadsgesprek: jeugdcriminaliteit en Top 600, met onder anderen Eberhard van der Laan, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 7 mei 2013 20:30
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen E.E. (Eberhard) van der Laan i e.a.
organisatie De Balie i

Ruim twee jaar geleden introduceerde burgemeester van der Laan de Top 600. Een nieuw plan dat ervoor moest zorgen dat de zeshonderd meest criminele jongeren in Amsterdam weer op het rechte pad zouden komen. Nu, twee jaar later, maken we de balans op met Eberhard van der Laan. Is het top 600-beleid effectief gebleken?

In 2011 kondigen politie, justitie, gemeente en hulpverleners aan om de zeshonderd meest criminele jongeren in de stad van straat te halen. Naast het verminderen van het aantal delicten, moet de Top 600-aanpak ervoor zorgen dat broertjes en zusjes van veelplegers niet ook het verkeerde pad opgaan.

We discussiëren met meerdere partijen die betrokken zijn bij de Top 600 over deze nieuwe aanpak. Hoe effectief is de Top 600? Welke concrete resultaten zijn er geboekt? En hoe verloopt de samenwerking tussen de strafrechtketen, gemeente, en semi-overheidsorganisaties?

Met o.a:

  • Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam.
  • Paul van der Velpen, directeur GGD Amsterdam
  • Pieter Jaap Aalbersberg, korpschef politie Amsterdam
  • Theo Hofstee, hoofdofficier van justitie
  • Ibrahim Wijbenga, straatcoach en voorzitter Landelijk Platform Aanpak Jeugdcriminaliteit
  • Houssain Mouhmouh, projectleider 'Pak je kans' Amsterdam Nieuw-West

Het Stadsgesprek

Het Parool en De Balie geven Amsterdam een stem met de debatserie Het Stadsgesprek. Tijdens deze maandelijkse bijeenkomsten wordt er gedebatteerd over een thema dat de stad raakt, met uiteenlopende sprekers uit de politiek, wetenschap, sport, journalistiek en het bedrijfsleven, maar bovenal betrokken en trotse Amsterdammers. De presentatie is in handen van Ronald Ockhuysen, adjunct-hoofdredacteur van Het Parool en Paul Vugts. Het Stadsgesprek wordt ook uitgezonden op televisiezender AT5.

Redactie De Balie: Marije Ligthart & Lise van den Anker


Inhoudsopgave

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...