Brief Presidium ten geleide van een brief van de Tijdelijke commissie woningcorporaties over de werkwijze van de commissie - Parlementaire enquête Woningcorporaties

Deze brief is onder nr. 1 toegevoegd aan dossier 33606 - Parlementaire enquête Woningcorporaties.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Parlementaire enquête Woningcorporaties; Brief Kamer; Brief van het Presidium over de aanpak van de Tijdelijke commissie inzake de opzet van een parlementaire enquête over woningcorporaties
Document­datum 11-04-2013
Publicatie­datum 11-04-2013
Nummer KST336061
Kenmerk 33606, nr. 1
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

33606              Parlementaire enquête Woningcorporaties

Nr.11               BRIEF VAN HET PRESIDIUM

Aan de leden

Den Haag, 23 januari 2013

Het Presidium legt hierbij aan u voor een brief van de Tijdelijke commissie woningcorporaties d.d. 17 januari 2013 ter kennisneming. In deze brief wordt de werkwijze van deze commissie uiteengezet.

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, Anouchka van Miltenburg

De Griffier van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, J. E. Biesheuvel-Vermeijden

Deze brief is eerder gedrukt onder Kamerstuk 29453, nr. 288

Bijlage

Aan het Presidium,

Den Haag, 17 januari 2013

Aanleiding

Op 15 november 2012 besloot de Tweede Kamer tot instelling van de tijdelijke commissie Woningcorporaties. Deze commissie heeft als opdracht voorstellen te doen voor de opzet van een parlementaire enquête over woningcorporaties. Dit ter uitwerking en invulling van de, op 20 maart 2012 met algemene stemmen aangenomen, motie van het lid Van Bochove (Kamerstuk 29 453, nr. 236).

In deze brief treft u de door de tijdelijke commissie voorgestelde aanpak aan. Achtereenvolgens zal worden ingegaan op de opdracht van de tijdelijke commissie, de voorziene werkwijze van de commissie en tot slot op de planning en organisatie.

Opdracht van de tijdelijke commissie

In de motie van het lid Van Bochove wordt gesteld dat het wenselijk is dat ‘de Kamer zelf onderzoek doet naar het functioneren van het systeem van woningcorporaties, waaronder het beheer, het (interne en externe) toezicht op maatschappelijk gebonden kapitaal, de positie van huurders en de rol van banken, financiers en gemeenten’. Daarnaast zijn overwegingen uit de motie dat het onderzoek duidelijkheid dient te geven over de houdbaarheid van het stelsel van onderlinge waarborging en dat gelet op de tegengestelde belangen van eerder betrokken partijen verhoor onder ede wenselijk is. Het oordeel van de motie is derhalve dat een onderzoek ex artikel 140 Reglement van Orde (parlementaire enquête) dient te worden ingesteld; de motie verzoekt het Presidium voorstellen te doen over de opzet en vorm van dit onderzoek.

Het Presidium heeft vervolgens per brief van 27 maart 2012 de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken verzocht de uitwerking van deze motie ter hand te nemen conform de bepalingen van de Regeling parlementair en extern onderzoek en daarbij aandacht te schenken aan:

  • een vastomlijnde onderzoeksvraag en een opsplitsing daarvan in deelvragen;
  • een indicatie van de kosten de enquête;
  • een indicatie van de tijdsduur van de enquête;
  • een indicatie van de benodigde (ambtelijke) ondersteuning.

Vanwege de verkiezingen werd besluitvorming over dit verzoek door de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken aangehouden tot na het zomerreces c.q. na de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september jl. De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken besloot in oktober 2012 om de opdracht in handen te stellen van een specifiek daartoe in te stellen tijdelijke commissie. Vervolgens besloot de Tweede Kamer op 15 november 2012 tot instelling van de tijdelijke commissie Woningcorporaties (TCW).

De TCW is op 5 december 2012 door de Kamervoorzitter geconstitueerd en bestaat uit de leden F. Bashir (SP), V.A. Groot (PvdA), W. Hachchi (D66), A. Mulder (VVD), R.A. van Vliet (PVV) en P. Oskam (CDA). De commissie heeft het lid Van Vliet tot haar voorzitter gekozen.

Voorziene werkwijze tijdelijke commissie

De commissie heeft in de maand december 2012 enkele malen vergaderd en als eerste een stappenplan voor haar werkwijze vastgesteld. Belangrijkste onderdeel daarvan vormt het organiseren van technische briefings met diverse partijen. Daarbij moet gedacht worden aan deskundigen, wetenschappers, Hoge Colleges van Staat, betrokkenen bij eerdere parlementaire enquêtes,

beleidmakers en, mogelijk, partijen uit het veld. Zij zullen gevraagd worden hun feitelijke kennis met de commissie te delen.

De commissie zal haar activiteiten in beslotenheid verrichten. Zij streeft ernaar in april 2013 een uitgewerkt plan van aanpak voor een parlementaire enquête naar woningcorporaties aan de Tweede Kamer te kunnen aanbieden.

Planning en organisatie tijdelijke commissie

In de navolgende figuur is de planning op hoofdlijnen schematisch weergegeven.

De tijdelijke commissie wordt ondersteund door een ambtelijke staf bestaande uit een griffier, een adjunct-griffier, een commissieassistent, een onderzoekscoördinator, een onderzoeksmedewerker en een informatiespecialist. Mogelijk zal nog in deeltijd een juridisch deskundige aan de staf worden toegevoegd. Daarnaast zal ondersteuning worden geboden door de Dienst Communicatie en de Stafdienst Voorlichting.

De met dit onderzoek gemoeide kosten en uitgaven zijn voorgelegd aan de Stafdienst Financieel Economische Zaken (FEZ) van de Tweede Kamer. Deze kosten en uitgaven passen binnen het reeds geraamde budget in de Kamerbegroting voor parlementair onderzoek.

De voorzitter van de tijdelijke commissie Woningcorporaties, Van Vliet


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.