Hulp van IMF bij aanpak frauderende bankiers

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op zaterdag 30 maart 2013.
Hulp van IMF bij aanpak frauderende bankiers
Bron: Blog Emine Bozkurt

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft het belang van aanpak van frauderende bankiers vandaag expliciet benadrukt. Het is een belangrijke steun in de rug van het Europees Parlement, dat bij de onderhandelingen over een strenge aanpak van frauderende bankiers op verzet stuit in de Europese Raad. "Dit signaal van het mondiale financiële instituut kunnen de lidstaten echt niet negeren", stelt Emine Bozkurt, onderhandelaar namens het Europees Parlement en Europarlementariër voor de PvdA.

Het IMF schrijft in een recent rapport: "QUOTE en link".

Bozkurt is medeonderhandelaar namens het Europees Parlement met de ministers van de lidstaten om tot een acceptabel compromis te komen over het voorstel om - in de strijd tegen marktmisbruik - in heel Europa dezelfde maximumstraffen als ondergrens te hebben. Bozkurt: "In december hebben de ministers van justitie van de verschillende lidstaten het voorstel van het Europees Parlement om te komen tot een strenge aanpak van sjoemelende bankiers ernstig verzwakt. Zo willen enkele lidstaten geen invulling geven aan de strafmaat. Hierdoor kunnen landen een eigen draai geven aan de straf die staat op frauduleus handelen door bankiers."

Dat vindt Bozkurt een slechte ontwikkeling: "Banken zijn multinationals. Als je fraude, zoals handel met voorkennis of marktmisbruik (zoals onlangs het LIBOR-schandaal) effectief wil aanpakken, moet je met gemeenschappelijke en effectieve gevangenisstraffen komen die een afschrikwekkende werking hebben."

"Dit rapport van het IMF geeft nog een aanvullend, krachtig argument voor gezamenlijke maatregelen. Eigenlijk is het al bijzonder dat de ministers zo hard ingaan tegen een breed bestaand gevoel onder de hele Europese bevolking. Maar nu ook het IMF zich aan onze zijde schaart, kunnen de lidstaten eigenlijk niet anders dan accepteren dat er in heel Europa harde straffen moeten staan op het rommelen met andermans geld."

Bron afbeelding: SXC / v_hujer