Debat over matchfixing in Europees Parlement op initiatief PvdA

Met dank overgenomen van E. (Emine) BozkurtĀ i, gepubliceerd op donderdag 14 maart 2013.
Debat over matchfixing in Europees Parlement op initiatief PvdA
Bron: Blog Emine Bozkurt

Op initiatief van PvdA Europarlementariƫr Emine Bozkurt heeft het Europees Parlement vandaag een resolutie aangenomen die lidstaten oproept matchfixing op te nemen in het strafrecht. Aanleiding is het recente onderzoek van Europol waaruit blijkt dat mondiaal 680 wedstrijden in verband met matchfixing worden gebracht. Emine Bozkurt: "De cijfers van Europol laten zien dat het hier niet gaat om sjoemelen met een spelletje, maar om grote, criminele netwerken die veel geld verdienen en witwassen zonder al te grote risico's."

Bozkurt: "Criminelen weten precies in welk Europees land de controles en de straffen het lichtste zijn. Daar gaan ze natuurlijk naartoe. We kunnen het ons niet veroorloven om te wachten op een Conventie over matchfixing door de Raad van Europa in 2014. Tot die tijd hebben criminele organisaties op sommige plaatsen praktisch vrij spel en bieden we ze nog de mogelijkheid om hun criminele activiteiten elders te beginnen. Door het aannemen van de resolutie vandaag hebben wij de Commissie wakker geschud en doen beseffen dat zij zo snel als mogelijk met een voorstel voor een gecoordineerde aanpak van matchfixing moeten komen."

Na de bekendmaking van de bevindingen van Europol heeft Bozkurt een spoeddebat aangevraagd om de Europese Commissie aan de tand te voelen over de stand van zaken met betrekking tot de aanpak van matchfixing. In de resolutie die naar aanleiding van het debat is aangenomen worden de lidstaten met klem opgeroepen matchfixing in het strafrecht op te nemen en een nul tolerantie-beleid te voeren op corruptie in sport. Daarnaast moet er een goede bescherming komen voor klokkenluiders.

Bozkurt: "Het is nu tijd voor actie. De bal ligt bij de Europese Commissie en de nationale overheden."

Bekijk 14 maart de uitzending van Zembla over dit onderwerp.

Afbeelding: http://www.sxc.hu/photo/1330576