Laat na de Arabische Lente ook de aandacht voor vrouwenrechten opbloeien

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op vrijdag 8 maart 2013.
Laat na de Arabische Lente ook de aandacht voor vrouwenrechten opbloeien
Bron: Blog Emine Bozkurt

Volgende week wordt in het Europees Parlement een resolutie besproken over de positie van vrouwen in Noord-Afrika. In de resolutie wordt het aandeel dat vrouwen hadden bij de protesten tijdens de Arabische Lente in Egypte, Lybië, Marokko en Tunesië benadrukt. Ook wordt verklaard hoe de EU haar invloed in de regio kan aanwenden om de positie van vrouwen in de regio te verbeteren.

Nu de dictaturen omver zijn geworpen, zijn de landen in Noord-Afrika in beweging en op zoek naar een nieuwe staatsinrichting. De demonstranten eisten tijdens de protesten onder meer vrijheid, sociale rechtvaardigheid, gelijkheid en democratie. Geen van deze zaken kan bereikt worden zonder gelijke behandeling van mannen en vrouwen.

Tijdens de betogingen kregen vrouwen te maken met seksueel geweld en intimidatie. Maar ze streden door, in de veronderstelling dat na de val van de dictaturen hun rol en invloed in de samenleving zou verbeteren. Maar de eerste tekenen zijn allesbehalve gunstig. De mate waarin vrouwen in de politiek deelnemen zijn in Egypte en Tunesië gedaald, zelfs in vergelijking tot de dictatoriale eerdere jaren.

De rol van de EU is van groot belang in de vorming van een echte democratische rechtsstaat, met respect voor vrouwen en minderheden. Europa moet, in gesprekken over mogelijke (financiële) hulp, harde eisen stellen op het gebied van democratisering en vrouwenrechten.

Noord-Afrika zit nu in een belangrijke fase waarin nieuwe constituties worden gevormd en instituties worden gevestigd. Europa moet er alles aan doen om te voorkomen dat de Arabische Lente voor de vrouwen in de regio eindigt in een kille deceptie, en moet zich optimaal inspannen zodat de vrouwenrechten kunnen opbloeien.