Bied Turkije perspectief op lidmaatschap

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op maandag 4 maart 2013.
Bied Turkije perspectief op lidmaatschap
Bron: Blog Emine Bozkurt

'De Europese Unie moet Turkije een duidelijk perspectief bieden op lidmaatschap. Juist nu de instabiliteit in haar buurlanden toeneemt, is het van belang dat Europa de banden met Turkije versterkt', stelt Emine Bozkurt tijdens het Grote PvdA Midden-Oosten debat in Zwolle.

'Het afnemende enthousiasme onder de Turkse samenleving voor Europees lidmaatschap betekent niet zozeer dat mensen niet meer willen toetreden, maar dat ze de hoop op toetreding zijn verloren. Het toetredingsproces dat in 2005 is gestart, heeft in het begin veel resultaat opgeleverd maar is ondertussen in een impasse geraakt vanwege de blokkades die de lidstaten tijdens het onderhandelingsproces hebben opgeworpen. We willen een Turkije zien dat hervormingen doorvoert en aan de criteria voldoet op democratie, rechtstaat en fundamentele rechten. Alleen dan kan Turkije toetreden. Maar daar tegenover moet wel een eerlijke kans tot toetreding staan’, stelt Emine Bozkurt.

'Hierbij zal het openen van de belangrijke hoofdstukken 23 en 24 over vrijheid, grondrechten, veiligheid, justitie en de inrichting van de rechtsstaat een grote rol kunnen spelen. Het blokkeren van deze hoofdstukken door Europa heeft een averechts effect. Juist door met elkaar in gesprek te gaan over deze belangrijke thema's, kunnen we een nieuwe weg inslaan met het Turkse toetredingsproces', aldus Emine Bozkurt.

Afgelopen weekend wisselden Emine Bozkurt (europarlementariër PvdA), Michiel Servaes (Tweede Kamerlid PvdA), Ugur Dogan (ambassadeur Turkije), Zihni Ozdil (Erasmus Universiteit) en Nico Schrijver (Eerste Kamerlid PvdA) van gedachten tijdens het Grote PvdA Midden-Oosten debat over de positie van Turkije als grootmacht in de regio.